ВР вдалося зупинити витік нафти у Мексиканську затоку

Поділитися
Британська нафтова компанія British Petroleum (ВР) оголосила, що їй вдалося зупинити потік нафти, яка потрапляє до Мексиканської затоки.

Британська нафтова компанія British Petroleum (ВР) оголосила, що їй вдалося зупинити потік нафти, яка потрапляє до Мексиканської затоки.

На початку тижня інженери компанії встановили нову заглушку на аварійній свердловині. Після проведення необхідних вимірів з'ясувалося, що вона працює нормально.

«На даний момент потік нафти, що потрапляє у Мексиканську затоку, зупинено», - заявив віце-президент ВР Кент Уеллс. Ці слова, як зазначають ЗМІ, підтверджують кадри, що надходять із відеокамери, встановленої у місці прориву на півторакілометровий глибині.

Нафта припинила витікати у води Мексиканської затоки вперше за майже три місяці, тобто із моменту аварії на платформі глибоководного буріння Deepwater Horizon, яку експлуатує ВР.

Після повідомлень щодо припинення витоку, акції нафтового гіганта відразу стали рости у ціні і до моменту закриття Нью-йоркської фондової біржі піднялися на 9%.

Керівництво операції із ліквідації наслідків аварії повідомляє, що тепер кожні шість годин фахівці будуть проводити виміри, щоб переконатися у стабільності рівня тиску у свердловині. Загалом перевірка ефективності нової заглушки триватиме 48 годин.

Тестування нової заглушки повинно було розпочатися ще у вівторок, але двічі відкладалося.

Уперше це відбулося за рішенням керівництва British Petroleum і американської берегової охорони, які зажадали зайвий раз переконатися у безпеці операції. Експерти побоювалися, що у процесі закриття заглушка може пошкодити краї свердловини таким чином, що ліквідувати витік стане абсолютно неможливим.

За словами начальника берегової охорони США адмірала Тада Аллена, який відповідає за ліквідацію наслідків аварії, «ніхто не хотів припуститись непоправної помилки». Вдруге випробування були відстрочені через невеликий витік з іншої ділянки труби, який потім вдалося ліквідувати.

Однак у четвер о 18:25 за Грінвічем (20:25 за Києвом) клапани заглушки були остаточно закриті. Обсяг витоку зменшували поступово, плавно підвищуючи тиск усередині свердловини.

«У разі успіху свердловина залишиться закупореною. Якщо ні, то ми знову відкриємо шлях потоку нафти, - пояснив представник компанії ВР Дуг Саттлс, - Ми повинні визнати, що поки ми далекі від того, щоб приймати будь-яке із цих рішень».

Новина про те, що уперше за 87 днів із моменту аварії нафта не потрапляє у води затоки, викликала бурхливу реакцію у мешканців постраждалих штатів.

Однак у штабі операції з ліквідації наслідків аварії попереджають: поки що від оптимістичних прогнозів слід утриматися. «Не хотілося б давати людям надію - мовляв, ми вже точно перекрили потік нафти, - поки ми не отримаємо всіх даних щодо тиску і не проведемо сейсмологічні дослідження морського дна, щоб зрозуміти стан свердловини і відвідних труб», - сказав адмірал служби берегової охорони Тед Аллен.

Конгресмени США, тим часом, ухвалили законопроект, згідно з яким BP протягом семи років буде заборонено займатися шельфових бурінням біля берегів США. Комітет конгресу із природних ресурсів проголосував за те, аби відкликати вже видані дозволи на буріння у тих компаній, які нещодавно мали проблеми із дотриманням заходів безпеки.

У законопроекті не згадано конкретно BP, однак він буде застосовуватися до тих фірм, у яких за останні сім років 10 і більше співробітників загинули у процесі виробництва - буріння, видобутку або очищення нафти.

У квітні у результаті вибуху на платформі Deepwater Horizon загинули 11 робітників. Окрім того, у 2005 році в Техасі на підприємстві, що належить BP, у результаті вибуху і пожежі загинули 15 осіб.

Однак для того, щоб законопроект набув чинності, він повинен пройти затвердження в обох палатах конгресу і бути підписаний президентом США.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі