CПУ і «Справедливість» ведуть переговори щодо створення єдиної лівої партії

Поділитися
Лідер Соцпартії Василь Цушко і голова партії «Справедливість» Станіслав Ніколаєнко ведуть переговори про створення єдиної лівої партії, пише «Коммерсант-Украина».
Лідер Соцпартії Василь Цушко і голова партії «Справедливість» Станіслав Ніколаєнко ведуть переговори про створення єдиної лівої партії, пише «Коммерсант-Украина».«Ще напередодні проведення з'їзду СПУ у мене відбулася розмова з Василем Цушком, але більш конкретно ми вирішили поговорити після його повернення з відрядження до країн Балтії», - повідомив Ніколаєнко. Лідер «Справедливості» відзначив, що можливість злиття трьох-чотирьох політичних сил лівого та лівоцентристського спрямування «в єдину потужну ліву партію» з'явилася після зміни керівництва СПУ. На запитання стосовно побоювань, що створенню майбутнього об'єднання може перешкодити екс-голова СПУ, а нині почесний голова партії Олександр Мороз, який був одним з ініціаторів виключення Ніколаєнка з СПУ, лідер «Справедливості» зазначив: «Думаю, найближчим часом вплив Мороза у партії буде зведено до нуля. Наявність в СПУ двох лідерів - Цушка і Мороза - неможливе. Дуже швидко Цушко проведе кадрові перестановки, що не сподобається Морозу, і тоді його відсунуть на задній план». У числі тих, хто може увійти до майбутнього об'єднання, Ніколаєнко назвав партію «Народна влада», очолювану колишнім першим секретарем політради СПУ Йосипом Вінським, який, як і Ніколаєнко, перебував в опозиції до Мороза і був виключений з СПУ після того, як його звинуватили у «зраді партійних інтересів», пише «Коммерсант». На думку представників «Народної влади», перестановки у керівництві СПУ є «шансом для відродження Соцпартії і стимулом для початку консультацій усіх тих, хто вважає себе лівими і лівоцентристами в Україні». Екс-голова СПУ Мороз коментуючи об'єднання партій, підкреслив, що не бачить логіки такого кроку. «В Україні всі ліві та лівоцентристські партії вийшли, як кажуть, з шинелі Соцпартії. Прикладів тому достатньо: ПСПУ, «Союз лівих сил», та ж «Справедливість». Найцікавіше, що, як тільки їхні лідери залишають Соцпартію і створюють свою структуру, відразу ж починаються розмови про необхідність об'єднання і спільних дій на лівому фланзі», - заявив Мороз. «Резонне питання: навіщо ж було виходити з СПУ? Чому не об'єднувати ліві сили навколо соціалістів? Ці політичні сили використовують соціалістичні ідеї для прикриття своїх амбіцій та інтересів», - прокоментував екс-голова СПУ. Василь Цушко був обраний головою Соціалістичної партії України 24 липня нинішнього року. У даний час Цушко займає посаду міністра економіки України. Нагадаємо, що на парламентських виборах 2007 року СПУ не змогла подолати 3%-ний бар'єр і зараз не представлена у Верховній Раді. На думку соціологів, провал колись впливової партії СПУ на виборах 2007 року пов'язаний з її входженням у 2006 році до парламентської коаліції з партією Регіонів і обранням Мороза спікером.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі