Хакер оприлюднив дані 100 млн користувачів соціальної мережі Facebook

Поділитися
Фахівець в галузі кібербезпеки Рон Боуз зібрав і опублікував в Інтернеті дані про 100 мільйонів користувачів соціальної мережі Facebook. Про це повідомляє 29 липня «Бі-бі-сі».

Фахівець в галузі кібербезпеки Рон Боуз зібрав і опублікував в Інтернеті дані про 100 мільйонів користувачів соціальної мережі Facebook. Про це повідомляє 29 липня «Бі-бі-сі».

Програма, написана Боузом на мові програмування Ruby, зібрала дані, які знаходяться у вільному доступі в профілях тих користувачів Facebook, які не  закрили свої сторінки від сторонніх.

Як повідомляється, файл з даними про 100 мільйонів унікальних користувачів, розміром 2,8 гігабайт був поширений за допомогою файлообмінних сервісів, що працюють за протоколом BitTorrent (так звані трекери).

Спершу Боуза мав на метіскласти список найбільш поширених в Мережі логінів користувачів для проекту Ncrack (це система з відкритим кодом для аналізу вразливості комп'ютерних систем до атак за допомогою прямого перебору найбільш поширених логінів і паролів). Проте після того, як база даних була зібрана (найпопулярнішим логіном, до речі, опинився «jsmith»), хакер вирішив, що вона буде корисна для того, щоб звернути увагу на недбалість, з якою більшість людей публікують в Інтернеті свої персональні дані.

Не зважаючи на те, що інтернет-громадськість достатньо хворобливо відреагувала на публікацію цих даних, фахівці звертають увагу на те, що ні про який злом у даному випадку мова не йде. Створена програма всього лише зібрала разом дані, до цього вільно доступні через Facebook і пошукові системи.

Водночас, Саймон Девіс з організації Pricvacy International повідомив в коментарі «Бі-бі-сі», що Facebook вже неодноразово попереджали про можливість чогось подібного.

Експерти зазначають, що людям, стурбованим питаннями приватности в Мережі, варто уважніше ставитися до публікації персональних даних. У цьому сенсі скандал, що виник   за підсумками публікації Боуза, може виявитися корисний.

Нагадаємо, нещодавно представники Facebook заявили, що в їх соціальній мережі зареєструвалися вже 500 мільйонів користувачів.

За матеріалами: Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі