У Індії парламент законодавчо дозволив будувати приватним компаніям атомні реактори

Поділитися
© Александр Шульга, ZN.UA
Нижня палата парламенту Індії ухвалила законопроект, згідно з яким приватні іноземні компанії мають право будувати на території країни атомні реактори.

Нижня палата парламенту Індії ухвалила законопроект, згідно з яким приватні іноземні компанії мають право будувати на території країни атомні реактори.

Ухвалення цього законопроекту довго відкладалося, оскільки його весь час доповнювали і вносили корективи. Тепер, після того, як в нього внесли 18 ключових поправок, законопроект був ухвалений. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Серед важливих змін – збільшення втричі штрафу, який повинен буде заплатити оператор АЕС в разі аварії. Тепер він дорівнює 15 мільярдам рупій (близько 320 мільйонів доларів).

Тепер долю законопроекту повинні вирішити дві віщі інстанції: спочатку верхня палата парламенту, а після неї президент Індії.

Якщо цей законопроект все ж пройде всі ланки влади та набере чинності, тоді на Індійському ринку енергетики західним компаніям доведеться витримати сильну конкуренцію з російськими атомниками. Ще в кінці 2009 років керівник госкорпорациі «Росатом» Сергій Кирієнко заявляв, що Росія може побудувати в Індії до 20 блоків АЕС, отримавши за це десятки мільярдів доларів.

А в березні 2010 року Росія і Індія підписали угоду про зведення третього і четвертого блоків АЕС «Куданкулам» на півдні Індії. Зараз «Атомбудекспорт» добудовує першу чергу АЕС «Куданкулам» з двох блоків, один з яких може бути запущений вже в поточному році, а другий – в 2011-му. Також російська сторона планує побудувати ще шість блоків на майданчику «Харіпур» в Західній Бенгалії.

За матеріалами Lenta.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі