Озонова діра за останні десять років перестала рости

Поділитися
© guardian.co.uk
Озонова діра за останні 10 років не збільшилася завдяки скоординованим міжнародним зусиллям щодо охорони озонового шару, що захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання Сонця. Про це йдеться в опублікованому у четвер, 16 вересня, дослідженні Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) і Програми ООН з навколишнього середовища за участі близько 300 вчених.
Озонова діра за останні 10 років не збільшилася завдяки скоординованим міжнародним зусиллям щодо охорони озонового шару, що захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання Сонця. Про це йдеться в опублікованому у четвер, 16 вересня, дослідженні Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) і Програми ООН з навколишнього середовища за участю близько 300 вчених.Як підкреслюється у доповіді, концентрація озону у світовому масштабі, як над Арктикою, так і над Антарктидою, не змінилася у гірший бік. Це відбулося завдяки відмові від застосування хлорфторвуглеців, які широко використовувалися в аерозолях, холодильниках і кондиціонерах. Обмеження були введені Монреальським протоколом, підписаним у 1987 році. «Угода запобігла ще більшому виснаженню озонового шару завдяки поступовому скороченню виробництва та споживання речовин, які руйнують його», - повідомив журналістам директор відділу досліджень ВМО Лен Баррі. Це дозволило скоротити мільйони випадків захворювання на рак шкіри і утворенню катаракти, мовиться у доповіді. У той же час учені відзначають, що деякі речовини, що прийшли на зміну забороненим хлорфторвуглецям, будучи нешкідливими для озонового шару, у 14 тисяч разів більше забруднюють повітря, ніж вуглекислий газ.

За матеріалами ІТАР-ТАСС.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі