Fitch назвало причини низьких рейтингів України

Поділитися
Аналітик Fitch Ratings Костянтин Англічанов під час III Міжнародного інвестиційного саміту DID «Державно-приватне партнерство у контексті нової економічної політики Україна» у п'ятницю, 1 жовтня, заявив, що основною причиною низьких рейтингів України є проблеми у банківській системі і значний зовнішній борг.

Аналітик Fitch Ratings Костянтин Англічанов під час III Міжнародного інвестиційного саміту DID «Державно-приватне партнерство у контексті нової економічної політики Україна» у п'ятницю, 1 жовтня, заявив, що основною причиною низьких рейтингів України є проблеми у банківській системі і значний зовнішній борг.

Він зазначив, що процес підвищення рейтингів України відбувається не такими стрімкими темпами, якими відбувалося їх зниження в період кризи.

«Це наслідок того, що не все поки змінилося на краще. Є фундаментальні фактори, які не дозволяють так само стрімко розгортати процес на 180 градусів і переглядати рейтинги», - пояснив англійці.

Одним із факторів він назвав складнощі у банківській системі.

«Це досить значний портфель прострочених кредитів. Це якась бомба уповільненої дії, яка може бути як розмінована, так і здетонувати. Тут багато чого залежить від уміння і здібностей уряду України з цим якось розбиратися, від готовності самих фінансових інститутів працювати з цими проблемами», - сказав аналітик.

Стримуючим фактором для підвищення рейтингу він також назвав високий рівень зовнішнього боргу, який істотно збільшився в період кризи.

На думку аналітика, необхідні дії щодо пролонгації або рефінансування боргових зобов'язань Україною.

«І, нарешті, це наявний сьогодні дефіцит бюджету, який тягне збільшені потреби фінансування тих операцій, які проводяться центральним урядом в Україні», - сказав Англічанов.

Він зазначив, що до підвищення рейтингів України здатні призвести 4 фактори: більш тривалий період стійкої реалізації заявленої політики, скорочення дефіциту бюджету і зниження рівня зовнішнього боргу, стабілізація банківської системи, стале економічне зростання.

Негативними факторами він назвав різке погіршення макроекономічної кон'юнктури, яке тягне за собою падіння цін на метали, втрату довіри інвесторів і як наслідок - «втечу капіталів».

Нагадаємо, у вересні Fitch підтвердив довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті на рівні В.

У липні Fitch підвищив рейтинг України з В-до В.

Підвищення рейтингів агентство пояснюється домовленістю Україні з Міжнародним валютним фондом про надання в рамках угоди stand by кредиту на суму 14,9 млрд. доларів, який, на думку агентства, зміцнює впевненість у політичній і фінансовій ситуації в країні, а також зменшує ризики макроекономічної і фінансової нестабільності.

За матеріалами Дело

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі