Transparency International: Аудит уряду Тимошенко - «полювання на відьом»

Поділитися
Авторитетна моніторингова організація Transparency International заявляє, що аудит діяльності уряду України під керівництвом Юлії Тимошенко, результати якого були оприлюднені днями, дискредитує боротьбу з корупцією в країні і є «полюванням на відьом».

Авторитетна моніторингова організація Transparency International заявляє, що аудит діяльності уряду України під керівництвом Юлії Тимошенко, результати якого були оприлюднені днями, дискредитує боротьбу з корупцією в країні і є «полюванням на відьом».

Про це заявив регіональний координатор організації у Східній Європі та Центральній Азії Міклош Маршалл в інтерв'ю «Німецькій хвилі», яке було опубліковано в п'ятницю, 15 жовтня.

«Ми вітаємо боротьбу зі зловживанням коштами платників податків. Будь-який член уряду в демократичній країні має бути підзвітним. Але, судячи з повідомлень з України, згадане розслідування має суттєві недоліки: на мою думку, воно не було незалежним, - сказав представник Transparency International. - Воно було проведено за дорученням нового уряду проти попереднього уряду. Дуже важко стверджувати, що тут мова йде про повноцінне розслідування, а не про "полювання на відьом"».

Міклош Маршалл відзначив, що не бачить сенсу в тому, щоб «викривати» таким чином політичних опонентів, щойно прийшовши до влади. За його словами, проблема корумпованості державної влади різних рівнів в Україні далеко не нова.

«Складно стверджувати, що тільки попередній уряд займався такого роду махінаціями. Якщо ми подивимося на індекс сприйняття корупції, який ми щороку готуємо, то ми побачимо: Україна страждає від непрозорих оборудок з державними фінансами вже 20 років, - сказав Міклош Маршалл. - Країна перебуває на дні світового рейтингу корумпованості. Так що, на моє переконання, якщо пані Тимошенко зловживала грошима, вона повинна за це відповідати. Але тоді повинні понести відповідальність і всі її попередники».

За словами Маршалла, у правових державах зазвичай розслідуванням випадків корупції у вищих органах влади займається не уряд, а незалежні правоохоронні органи.

При цьому він підкреслив, що нагляд за подібними зловживаннями має вестися постійно. Для цього треба, нарешті, треба створити відповідні механізми, переконаний представник Transparency International.

«Нинішнє розслідування, яке проводилося юридичною фірмою, пов'язаною з однією з партій, - це популізм. Ми всі знаємо, що українська економіка наскрізь корумпована. Знайти чиїсь зловживання нескладно. Тут не слід вирізняти того чи іншого політика - це глобальне явище», - говорить Міклош Маршалл.

На його думку, замість «політичних маневрів, які дискредитують боротьбу з корупцією» уряду слід було б розібратися з сумнівними явищами у нинішній владній команді і зайнятися побудовою інституційної системи «стримувань і противаг».

«Ми бачимо численні конфлікти інтересів (в Україні), коли немає чіткої межі між приватними і суспільними інтересами. Як всім нам відомо, голова Служби Безпеки України є одним із найбагатших в країні власників ЗМІ. Він одночасно також сидить у державних регуляторних органах з питань мовлення. Це серйозна проблема», - вважає Міклош Маршалл.

На запитання, чи взяв би він участь у розслідуванні можливих фактів корупції попереднього уряду в Україні, Маршалл відповів: «Transparency International - це неурядова організація, а не прокуратура. Ми завжди готові надавати консультації щодо того, як зменшувати рівень корупції в країні. Ми не хочемо бути інструментом політичного протистояння».

Нагадаємо, 14 жовтня були подані результати незалежного аудиту діяльності попереднього уряду України, проведеного Trout Cacheris, PLLC, Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP за участю Kroll Inc. У звіті зазначалося, що в ході перевірки фінансової діяльності Кабміну Юлії Тимошенко були виявлені ознаки корупції.

Також у четвер, 14 жовтня, президент України Віктор Янукович пообіцяв незабаром викрити «героїв, які в останні роки грабували країну і руйнували демократію».

У свою чергу в БЮТ відкинули результати аудиту, заявивши, що це є спробою влади дискредитувати нинішню опозицію.

За матеріалами Німецької Хвилі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі