На базі Київського університету буде створено науковий парк

Поділитися
На базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка буде створено науковий парк. Відповідні установчі документи підписали у вівторок, 23 листопада, керівники дванадцяти академічних інститутів.
На базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка буде створено науковий парк. Відповідні установчі документи підписали у вівторок, 23 листопада, керівники дванадцяти академічних інститутів. Серед ВНЗ, які поставили свій підпис під документом, були інститути геохімії, електрозварювання, мікробіології, радіологічної хімії, прикладної і теоретичної фізики, університет харчових технологій, тощо. За словами ректора Київського університету, президента новоствореної установи Володимира Губерського, створення спільно з НАН України корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка» сприятиме найбільш ефективному використанню університету як міжнародного науково-навчального центру. Створення наукового парку також сприятиме формуванню нових робочих місць, працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів, розвитку інноваційних інфраструктур і головне - поліпшить умови для залучення інвестицій. «Такі наукові парки - це, перш за все, стимул для того, щоб у них концентрувалися зусилля з одного боку - науковців, а з іншого – інвесторів», - сказав на церемонії підписання установчих документів заступник Міністра освіти і науки України Євген Сулима. За його словами, враховуючи те, що держава не є засновником корпорації, ніякого бюджетного фінансування проекту не передбачено. Однак на державному рівні було забезпечено повне сприяння цій організації, так, Законом України «Про наукові парки» передбачені певні податкові преференції його учасникам, зокрема, більш низькі ставки при ввезенні необхідного обладнання. За словами Сулими, лабораторії державних університетів не мають права займатися підприємницькою діяльністю, і тому інвестори не можуть безпосередньо надавати їм кошти. У разі використання госпрозрахунку після отримання грошей у касу вищого навчального закладу, з них вираховують кошти на комунальні послуги, тощо, і безпосередньо науковому працівникові залишається дріб'язок, і це не стимулює вченого до роботи. «В технопарках ситуація інша. Там уже йде розрахунок, там створюється підприємство, конкретний проект, в якому це все враховується і потім фінансується. І лише учасники цього проекту якраз і отримують прибутки за виконану роботу», - підкреслив Сулима. У свою чергу, Губерський підсумував: «У таких складних умовах, у тому числі фінансових, потрібно об’єднувати наші зусилля, наших науковців і держави».

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі