КНДР заявила про розширення ядерної програми

Поділитися
КНДР офіційно підтвердила розширення своєї ядерної програми, заявивши про кілька тисяч діючих центрифуг на підприємстві зі збагачення урану, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Reuters.
КНДР офіційно підтвердила розширення своєї ядерної програми, заявивши про кілька тисяч діючих центрифуг на підприємстві зі збагачення урану, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Reuters."У даний час будівництво легководного реактора йде повним ходом. Для того, щоб забезпечити його паливом, функціонує підприємство, обладнане кількома тисячами центрифуг", цитує агентство центральний друкований орган Трудової партії Кореї "Нодон Сінмун". "У майбутньому розвиток об'єктів ядерної енергетики з мирними цілями стане ще більш активним", оскільки держави, що розвиваються, в тому числі КНДР, "мають повне право використовувати атомну енергію в мирних цілях", пише північнокорейська газета. У середині листопада у кількох ЗМІ з'явилися зроблені з супутника фотографії, аналіз яких свідчить, що в ядерному науково-дослідному центрі у північнокорейському Йонбені створюється завод, можливо, для збагачення урану. Північна Корея стверджувала, що в країні діють 2 тисячі центрифуг для збагачення урану, який повинен стати паливом для АЕС з легководним реактором. В якості палива для АЕС підходить уран-238, збагачений до 3-5 відсотків. Для створення атомної зброї необхідно збагатити уран до 90 відсотків. Однак для цього необхідне застосування високих технологій. Аналітики вважають, що поки Північна Корея не має в своєму розпорядженні таких технологій, але побоюються прискореного розвитку північнокорейських ядерних розробок. Почесний директор американської Національної лабораторії Лос-Аломос Зігфрід Хекер, відвідав КНДР на початку листопада, повідомив репортерам у Пекіні, що бачив більше 1 тисячі центрифуг - на його думку, це може говорити про те, що Пхеньян шукає способи отримання високозбагаченого урану для створення ядерної бомби. У серпні 2003 року почалися переговори "шістки" щодо денуклеаризації Корейського півострова. У них беруть участь високопоставлені дипломати з Росії, КНДР, Південної Кореї, США, Китаю і Японії. У результаті переговорів КНДР не тільки заморозила свою ядерну програму, але і почала демонтаж реактора у Йонбені. Однак у 2009 році діалог фактично зайшов у безвихідь після того, як США і КНДР не домовилися про способи перевірки представленого Пхеньяном списку ядерних програм, а Токіо і Сеул відмовилися виконувати зобов'язання щодо постачання палива для ТЕС в обмін на відмову КНДР від ядерної програми. Пхеньян навесні 2009 року заявив про марність переговорів і випробував ядерну зброю.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі