Розсилання спаму в РФ запропонували карати як кримінальний злочин

Поділитися
Законопроект, що вводить кримінальну відповідальність за розсилання спаму, підготовлений у Державній думі. Як повідомляє "Коммерсант", документ розроблений Російською асоціацією електронних комунікацій, яка об'єднує більшість найбільших гравців Рунета, і депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим.
Законопроект, що вводить кримінальну відповідальність за розсилання спаму, підготовлений у Державній думі. Як повідомляє "Коммерсант", документ розроблений Російською асоціацією електронних комунікацій, яка об'єднує більшість найбільших гравців Рунета, і депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим.Він буде внесений до Держдуми навесні наступного року. Відповідно до законопроекту, спамерам загрожують великі грошові штрафи або санкції, аналогічні покаранню за порушення закону "Про персональні дані" (до п'яти років позбавлення волі). Раніше повідомлялося, що депутати і РАЕК готують проект поправок до 149 закону "Про захист інформації", в яких, зокрема, буде запропоновано включити до закону "Про захист інформації" кілька визначень, таких як "спам", "електронна пошта", "доменне ім'я" і "призначений для користувача контент", а також законодавчо закріпити відповідальність за розсилання спаму. Депутат Пономарьов заявив газеті, що особисто він більше схиляється не до термінів, а до великих штрафів, які зроблять цей бізнес нерентабельним. Доходи спамерів в Росії оцінюються майже у 200-220 мільйонів доларів на рік, але залучати їх до відповідальності, навіть адміністративної, зараз практично неможливо. Газета пише, що розробники законопроекту пропонують залучати до відповідальності за поширення спаму самих рекламодавців. Окрім того, поправки повинні торкнутися і операторів зв'язку - їх зобов'яжуть відстежувати підозрілі дії клієнтів в частині поширення спаму. Експерти відзначають, що для введення кримінальної відповідальності доведеться серйозно опрацювати питання про те, як доводити розсилання спаму. Для цього доведеться як мінімум зобов'язати операторів зв'язку та інтернет-ресурсів зберігати історію про розсиланнях протягом певного часу. За інформацією РАЕК, на спам припадає 20 відсотків усього ринку інтернет-реклами в Росії. За кількістю спаму Росія посідає вже друге місце в світі після США. За оцінкою комісії РАЕК із кіберзлочинності, щорічний збиток від несанкціонованих масових електронних розсилань у Росії оцінюється більш ніж у 14 мільярдів рублів на рік, а оборот ринку спаму в Росії - понад 3,5 мільярда рублів.

За матеріалами "Коммерсанта"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі