Експерт: В українських мас-медіа закріпилася цензура

Поділитися
В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція до стерилізації новин, вважає науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція до стерилізації новин, вважає науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Переслідування опозиції, правозахисників та активістів «підприємницького Майдану», а також новини про зростання безробіття та інші соціальні негаразди одностайно не висвітлюються вісьмома загальнонаціональними телеканалами. Лише СТБ та «5 канал» «часом стають винятками з цього правила», каже Сюмар.

Найбільше замовчування суспільно-важливої інформації та вибіркове надання позитивів про владу, як сказала Сюмар, зафіксоване на Першому національному, який перетворився на «абсолютно радянський формат, що навіть не є форматом часів Кучми». Медіа-експерт вважає, що коли Перший національний повідомляє про такі суспільно важливі теми, як головний фінансовий документ країни – державний бюджет – «лише устами прем'єр-міністра, то йдеться про надзвичайно серйозний доказ існування цензури».

В друкованій пресі відзначається посилення «купівлі новин» політиками та подання інформації про переслідування опозиції винятково з позиції обвинувачення і без представлення думок самих переслідуваних чи їхніх адвокатів. Якщо раніше медіа-експерти відзначали тривожні тенденції, то тепер, як зазначила Сюмар, йдеться лише про «очищений, стерильний телевізійний простір і постійне зниження ступеню дотримання стандартів свободи слова в друкованій пресі».

Наступ на свободу слова в Україні почався з весни 2010 року, тобто після обрання Віктора Януковича президентом у лютому минулого року. Вже у жовтні «Репортери без кордонів» констатували різке падіння України в рейтингах свободи слова.

За матеріалами Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі