Freedom House: Україна залишила список вільних країн

Поділитися
© ZN.UA
Згідно з черговим рейтингом організації Freedom House, опублікованим у четвер, 13 січня, у 2010 році загальний рівень свободи у світі знову знизився. Ця тенденція спостерігається вже п'ятий рік - найтриваліший період зниження волі за майже 40 років існування рейтингу.
Згідно з черговим рейтингом організації Freedom House, опублікованим у  четвер, 13 січня, у 2010 році загальний рівень свободи у світі знову знизився. Ця тенденція спостерігається вже п'ятий рік - найтриваліший період зниження волі за майже 40 років існування рейтингу.У нинішньому році до категорії «частково вільних» перейшли дві колишні вільні країни - Мексика і Україна. Перехід України до категорії «частково вільних» означає, що якщо не рахувати країн Балтії, на території колишнього СРСР не залишилося вільних країн. Оцінка Freedom House заснована не на тому, що Віктора Януковича обрали президентом, а на тому, що після його приходу до влади розпочалися гоніння опозиції та ЗМІ. «Зрозуміло, не можна ігнорувати внесок Росії у відхід її сусідів від демократії», - пише The Foreign Policy. Янукович підкреслює, що не хоче сваритися з ЄС, але приступив до придушення опозиції, маргіналізації неурядових організацій та встановлення контролю над пресою, зауважив директор Freedom House з досліджень Арч Паддінгтон. «По-моєму, він так чинить, оскільки знає, що Росія його захистить», - додав Паддінгтон. Freedom House оцінює 194 країни і території світу за такими показниками, як рівень політичних прав і культурних свобод, розподіляє країни за трьома категоріями: «вільні», «частково вільні» та «невільні». У нинішньому році рейтинг 25 країн значно знизився і лише 11 - підвищився. Кількість виборчих демократій знизилася до 115, найнижчого рівня із 1995 року, після досягнення максимуму 123 у 2005 році. «Авторитарні режими будуть мати набагато більше можливостей змусити замовчати своїх критиків всередині країни, якщо не буде опору зовнішнього світу», - сказав Паддінгтон у заяві, що супроводжує щорічну доповідь про рівень свободи у країнах.

За матеріалами: Freedom House, The Foreign Policy

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі