Лабрадори можуть знаходити рак у людей

Поділитися
Японські науковці провели ряд досліджень, які показали, що собака породи лабрадор вміє винюхувати в людей захворювання на рак.

Отримані результати підтвердили раніше висловлену теорію, що собаки в змозі розпізнати ранні стадії захворювання на різні форми раку, включно з раком шкіри, сечового міхура, легенів, яєчників і грудей.

Науковці з університету Кюсю проводили досліди, використовуючи 8-річну суку породи лабрадор. Тварині запропонували п'ять зразків стулу й повітря, яке видихнули. Чотири з них були здоровими, а один ракового пацієнта. Собака майже бездоганно знайшла «хворе» дихання - результат 33 з 36. Ще точніше було визначено стул ракових хворих - 37 з 38. При цьому вона визначила ознаки навіть ранньої стадії раку кишечника, що складно піддається діагностиці.

Застосовувані в британській медицині методи діагностики раку кишечника на ранніх стадіях, згідно з висновками лікарів, ефективні лише на 10%. А статистика свідчить, що на цей вид раку хворіє п'ята частина населення Великобританії й 16 тисяч щороку помирають.

Доктор Хідето Сонода з університету Кюсю вказує, що «може виявитися, що метод собачого винюхувння важко застосовувати в клінічних умовах через дорожнечу навчання собак і фахівців».

Проте вже ведуть активні розробки електронного аналізатора, який би зміг повноцінно зімітувати собачий нюх.

«Специфічний запах раку дійсно існує, проте ніхто не знає, які хімічні сполуки утворюють його. Тільки собака знає відповідь на це питання, - сказав доктор Сонода. - Тому необхідно визначити характерні для раку летючі органічні сполуки, які знаходять собаки, і створити електронний сенсор, що замінить ніс собаки. На це знадобиться чимало часу».

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі