Wikileaks опублікував новий компромат про Україну

Поділитися
На сайті WikiLeaks була опублікована чергова порція депеш, в яких фігурує Україна. З документів випливає, що США дуже уважно стежили за ситуацією з нелегальним переміщенням по країні радіоактивних матеріалів, які могли б стати основою для створення «брудної бомби». У цих же документах повторно згадується про можливість протистояння між Україною і Росією в Криму.

Цього разу на сайті WikiLeaks було опубліковано відразу 10 документів, де згадується Україна. Дипломатичні депеші до Вашингтона було направлено з посольств США у Києві, Братиславі, Тріполі, Москві. Є серед них і 2 документи, складені у держдепартаменті Сполучених Штатів і розіслані до посольств.

У першому документі, датованому 22 квітня 2009 року, міститься звіт про засідання українсько-американської групи щодо нерозповсюдження зброї (Nonproliferation Working Group, NPWG). На цій зустрічі обговорювалися питання ядерної безпеки, а також хід ліквідації Україною стрілецького озброєння, передбаченого програмою НАТО «Партнерство заради миру». Згідно з цією програмою, поділеною на 4 етапи і розрахованою до 2017 року, Україна зобов'язалася позбутися надлишкового озброєння: 133 тисячі тонн боєприпасів, 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї, 1 тисячі одиниць переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК). Судячи зі змісту депеші, американці були далекі від ідеї, що Україна виконає всі взяті на себе зобов'язання.

«У кінці дискусії Стівен Костнер (заступник керівника відділу держдепартаменту США з ліквідації та скорочення озброєнь.-ред.) заявив, що у США немає заперечень проти того, щоб «Укроборонсервіс» знищив 6 тис. т боєприпасів, - йдеться в документі від 22 квітня , після цього примітка: - Якщо з питання знищення боєприпасів не буде досягнуто згоди, США і НАТО закриють проект після того, як будуть витрачені наявні грошові кошти; таким чином, буде знищено 6 тис. т замість запланованих спочатку 15 тис. т». При цьому Сполучені Штати запропонували збільшити суму коштів, що виділяються на ліквідацію надлишкового озброєння, за умови, що Україна ліквідує не 1 тис. систем ПЗРК, а більше. «Ніконенко (Олександр Ніконенко, на той момент директор департаменту контролю за озброєнням і військово-технічного співробітництва МЗС, зараз посол України в Португалії.-ред.) відповів, що Україна не в змозі знищити ці системи, але може продати їх США», - йдеться у депеші, пише Коммерсант-Украина.


На цій же зустрічі було піднято питання про взаємини України і Росії в Криму. Українська сторона поцікавилася думкою США про інформацію Кремля «з приводу накопичення зброї у конфліктних зонах, яке загрожує дестабілізацією». США ніяк не відреагували на цю інформацію, заявивши, що не мають у своєму розпорядженні документів, що підтверджують її. У той же час Україна висловила побоювання з приводу намірів РФ боротися із зазначеною дестабілізацією, яку, за словами пана Ніконенка, «Росія могла використовувати проти України як привід для того, щоб розв'язати війну на захист російських громадян в Криму».

Зв'язатися з Ніконенком вчора не вдалося. При цьому джерело припустило, що таким чином Україна намагалася вести інформаційну кампанію проти планів Росії узаконити можливість збройного втручання, у разі якщо в якійсь із держав будуть порушуватися права російських громадян. Ідея ця в Москві народилася після серпневих подій 2008 року, коли відбувся грузинсько-російський військовий конфлікт, і втілився в поправки до закону «Про оборону», підписані президентом РФ Дмитром Медвєдєвим 9 листопада 2009.

Депеша від 22 квітня, яка має гриф «таємно», стала другим повідомленням, яке свідчить, що Україна останні кілька років побоювалася протистояння в Криму. 13 січня на WikiLeaks була оприлюднена депеша, складена за підсумками зустрічі лідерів країн Балтії, яка відбулася у квітні 2008 року. У розділі «Україна» цього документа наводиться виклад виступів датського дипломата Карстена Дамсгаарда і виконуючого обов'язки заступника держсекретаря США з політичних питань Деніела Фріда: «Обговорення з Україною було сконцентровано навколо питань тривалої політичної нестабільності, необхідності реформ і потенційної нестабільності в Криму...Він (Деніел Фрід.-ред.) також висловив побоювання з приводу можливих провокацій РФ у Криму».

Окремий блок документів, датованих 2007 та 2009 роками, присвячений ядерній безпеці. США дуже чутливо ставилися до будь-якої інформації, присвяченої транспортуванню або продажу радіоактивних матеріалів. Особливо їх зацікавила спецоперація, проведена Службою безпеки України на початку квітня 2009 року, коли у Тернопільській області були затримані 3 особи, у яких вилучили контейнер з радіоактивною речовиною. Як розповів тоді голова СБУ Валентин Наливайченко, члени організованого злочинного угруповання намагалися за $10 млн продати речовину, яку можна використовувати в терористичних цілях для створення так званої «брудної бомби».

«Вашингтон запитує узгоджену відповідь з метою усунення інформаційних прогалин, - йдеться у депеші, підписаній держсекретарем Гілларі Клінтон і адресованій до посольства США в Україні. - Найбільш актуальне питання полягає в тому, чи є вилучений матеріал плутонієм-239, тобто чи підходить він для виготовлення ядерної бомби. Команда (посольство - ред.) повинна привітати уряд України з проведенням спецоперації і виразити зацікавленість в отриманні подальшої інформації щодо розслідування, результатів подальшого аналізу матеріалу та ходу порушеної кримінальної справи».

За матеріалами Коммерсант-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі