Рада схвалила рішення Януковича про скерування миротворців до Кот-д'Івуару на період до трьох місяців

Поділитися
Верховна Рада на засіданні у п'ятницю прийняла закон про схвалення рішення президента України Віктора Януковича щодо направлення миротворчого контингенту для участі України у наданні підтримки операції ООН до Кот-Д`Івуару.

За постанову у п'ятницю, 4 лютого, проголосували 254 народних депутати із 419, зареєстрованих у залі.

Згідно з указом президента, для участі України у наданні підтримки операції ООН до Кот-д'Івуару направляється миротворчий контингент загальною чисельністю до 60 осіб з числа миротворчого контингенту України, який діє у складі Місії ООН у Ліберії, у строки визначені Радою безпеки ООН на період до 3 місяців.

При цьому 7 із 11 членів парламентського Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони після розгляду проекту закону про схвалення рішення Януковича про направлення миротворців для підтримки операції ООН у Кот-д'Івуарі проголосували за рекомендацію парламенту відхилити його. "Не можна відправляти українських солдатів у країну, де йде громадянська війна", - зазначив голова комітету Анатолій Гриценко. Він вважає рішення Януковича розширити український миротворчий контингент у Кот-д'Івуарі і направити туди три ударних вертольота Мі-24 безвідповідальним.

Як повідомлялося раніше, Янукович заявив, що Український миротворчий контингент у Кот-д'Івуарі може бути посилений за рахунок української місії ООН у Ліберії, переведеної туди з Кот-д'Івуара раніше. "У Кот-д'Івуарі продовжують виконувати миротворчу функцію два військові вертольоти Мі-8МТ (транспортних) з екіпажами та перебазуються на тимчасовій основі 3 бойових ударних вертольоти Мі-24 з екіпажем зі складу місії ООН у Ліберії", - розповів він.

Як писало „Дзеркало тижня“, до складу миротворчих сил ООН, розміщених у цій країні, входить український підрозділ - вертолітна група чисельністю 25 осіб із двома транспортними вертольотами Мі-8МТ.

Слід зазначити, що незважаючи на посилення протистояння, більш ніж реальну перспективу громадянської війни і серйозну загрозу для життя наших солдатів, заступники міністрів закордонних справ та оборони України, представляючи на комітеті законопроект про направлення нашого контингенту в цю африканську республіку, заявляли: ситуація в країні спокійна.

Раніше, пояснюючи на прохання „ДТ“ причини перебування українського підрозділу у цій африканській країні, Міноборони повідомило: „враховуючи, що Україна є єдиною країною-контрибютором авіаційних ресурсів місії ООН у Ліберії“, секретаріат ООН звернувся до нашого уряду з проханням розширити район дій 56 - го окремого вертолітного загону сил місії ООН в Ліберії на територію Кот-д'Івуару. І пов'язувалося це з необхідністю посилення місії ООН у цій країні на час проведення президентської виборчої кампанії. За словами українських військових, перебування наших солдатів у Кот-д'Івуарі «матиме позитивний вплив на зміцнення міжнародного авторитету України, посилить наші позиції як надійного партнера Організації Об'єднаних Націй і буде сприяти зміцненню подальшого співробітництва з ООН у сфері миротворчих операцій».

Джерела ж, на умовах анонімності, підтверджували, що провідну роль у цьому рішенні відіграли політичні мотиви: створити свій власний позитивний імідж в очах керівництва ООН, демонструючи, що Україна готова брати активну участь у миротворчих місіях Організації в Африці.

Відзначимо також, що за даними DT.UA, пропозицію ООН про збільшення українського контингенту було передано президенту Януковичу під час його візиту до Давосу (Швейцарія).

У коментарі DT.UA у четвер Гриценко заявив, що виступає проти направлення Україною бойового підрозділу до Кот-д'Івуару.


Він зазначив, що "Рада безпеки ООН 19 січня прийняла рішення про передислокацію трьох ударних вертольотів, екіпажів і обслуги з Ліберії, де зараз базуються наші миротворці, до Кот-д'Івуару". "Але там чітко сказано: на термін до чотирьох тижнів. У той же час Янукович прийняв рішення, яке просить затвердити, щоб направити наших миротворців на строк до трьох місяців, тим самим виходячи за рамки мандату і рішення РБ ООН", - сказав політик.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі