Джемілєв: Силові дії влади лише дестабілізують ситуацію в Криму

Поділитися
Народний депутат України (НУ-НС), голова Меджлісу кримськотатарського народу, Мустафа Джемілєв в ефірі телеканалу ТВі заявив, що заява прем'єр-міністра Автономної республіки Крим Василя Джарти, в якій прозвучала вимога до кримських татар звільнити землі, зайняті, нібито, шляхом самозахоплення, є неприйнятною.

«Я думаю, що Джарти тоді дещо погарячкував. Після цього у нас були зустрічі (я був відсутній, у нього була зустріч з моїм першим заступником Рефатом Чубаровим). Джарти говорив, що мова не йде про примусове видворення кримських татар, просто вони будуть розглядати кожного кримського татарина, що займає земельну площу індивідуально, і будуть вирішувати. Після мого повернення із закордонної поїздки у нас відбулася нова зустріч, і ми домовилися про те, що по кожній захопленій ділянці буде окремий розгляд. Для нас виявилася несподіванкою така заява. Тому ми сказали, що для нас вона неприйнятна, і, якщо будуть застосовуватися будь-які силові дії, це може завдати шкоди стабільності», - констатував народний депутат.

Коментуючи можливість виникнення у Криму конфлікту на міжнаціональному ґрунті, Джемілєв зазначив: «Можу сказати, що причин для міжнаціональних конфліктів у Криму було значно більше, ніж на таких територіях як Карабах, Казахстан, Таджикистан, Киргизія, але, слава Богу, нам вдалося цього уникнути . Представники влади говорять, що вони проводили таку мудру політику, і тому, мовляв, не було кровопролиття. Насправді, головна причина в тому, що національний рух кримськотатарського народу суворо дотримувався принципу ненасильства. І в будь-яких гострих ситуаціях намагалися вмовити своїх співвітчизників не відповідати насильством на насильство. Ось це нас врятувало. Але можуть бути такі ситуації, коли представницький орган кримськотатарського народу не зможе контролювати... Тому, ми боїмося - якщо проллється кров, то зупинити її буде дуже важко».

Джамілєв підкреслив, що конструктивне рішення назрілих у Криму проблем можливе тільки в тому випадку, якщо діючий режим готовий вести діалог із представницьким органом кримських татар. «Указом президента Януковича сформовано новий склад Ради представників кримськотатарського народу. Президент своїм указом призначає представників народу, бо Меджліс відмовився брати участь у цій Раді представників. Ми виходимо з того, що у XXI столітті не призначають представників народу - вони повинні обиратися... Президент має змінити свій указ. Він повинен вести діалог із представницьким органом кримськотатарського народу, а не призначати представників. Джарти про це говорив. І ми про це говорили з представником президента, Яцубою. Вони згодні з цим. Зараз, я думаю, прийдуть до цього, і іншого виходу немає», - заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу

Нагадаємо, що Джемілєв висунутий на Нобелівську премію миру.


За матеріалами ТВі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі