Цієї ночі на Землю «заваляться» результати спалахів на Сонці

Поділитися
Науковці оголосили, що жителі Землі відчують результати трьох найпотужніших за останні чотири роки спалахів на сонці в ніч з 17 на 18 лютого.

«Наукове товариство має відчуття, що викид енергії виявився не таким потужним, як можна було припустити спочатку, - заявив глава відділу геомагнетизму Британського геологічного товариства Алан Томсон. - Але усе таки ми все ще можемо очікувати, що внаслідок спалахів з’явиться можливість спостерігати північне сяйво у Великобританії».

Науковці запевняють, що спалах на Сонці, який відбувся в понеділок вранці, став найпотужнішим за останні чотири роки.

15 лютого о 1:56 ночі за Гринвічем американський супутник Обсерваторія сонячної динаміки зареєстрував інтенсивний викид енергії з поверхні світила у напрямку Землі. Проблема для нашої планети полягає в тому, що цей викид стався майже в центрі зірки. Це означає, що його потоки точно здійснять бомбардування атмосфери Землі.

Фахівців NASA стверджують, що цей спалах був викликаний виверженням категорії Х - тобто, найбільшим у системі класифікації вивержень розпеченої плазми на короні Сонця. Категорій усього буває п'ять: A, B, C, M і X. Крім того, пік потужності кожного наступного класу в десять разів перевищує попередній.

Спалахи, які отримують статуси М і Х можуть стати причиною серйозних магнітних бур на Землі, проблем з роботою електроніки й систем зв'язку. Також науковці уточнюють, що, незважаючи на силу і спрямованість викиду, він не повинен призвести до наслідків глобального рівня. Проте настійно рекомендується в цю ніч не користуватися, зокрема, енергоємними побутовими приладами.

Згідно з даними, отриманими через супутники Stereo-B і Soho, корональний викид маси, що стався, не був найяскравішим, але надіслав у напрямку Землі незвичайно швидкий потік заряджених частинок.

Не виключено, що такий стрімкий викид розпеченої плазми може створити умови для появи Північного сяйва на нижчих, ніж зазвичай, широтах, наприклад, в Північній Ірландії.

Очікують, що найближчим часом Сонце буде таким же активним, оскільки, на думку науковців, воно пробуджується напередодні чергової фази високої активності.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі