Державну премію імені Довженка також сховали під сукно

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Указ президента щодо присудження державної премії імені Олександра Довженка за видатний внесок у вітчизняне кіномистецтво мав бути підписаний ще 12 вересня минулого року, в Довженків день народження.

Про пише голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

У 2010 році премію було присуджено авторам документального фільму «Освідчення в любові». Документи передали до Адміністрації президента. Але відповідний указ президента досі не з’явився.

«Одна з версій - ті, хто вчасно не оформив і не подав на підпис президентський указ, намагаються зробити вигляд, що нічого не сталося. Доповісти президенту про скоєне - означає наразитися на великі службові неприємності. То хай буде, як є. Подумаєш, якась премія», - відзначає автор.

Інша версія - є якісь претензії до рішення комітету з премії. «Освідчення в любові» знято ще за радянських часів, і присудження виглядає ніби не зовсім логічно... «Так, за радянських, і тоді ж покладено на глуху полицю. І тільки минулого року картині повернули життя, відреставрувавши її. Фільм є високохудожнім твором, що подає історію України впродовж чотирьох десятиліть. У фокусі - долі українських жінок, заримовані зі словом і світоглядними принципами геніальної Лесі Українки, чий образ присутній у стрічці. Учень Довженка режисер Роллан Сергієнко запропонував рішення, позначене традицією його великого вчителя. Це поетичний літопис, лірико-епічний витвір, що вдається передусім до засобів візуально-поетичної мови», - йдеться в статті.

«Та навіть коли щось не так - чиновники мусили визначитися із цим ще до 12 вересня 2010-го», - наголошує автор.

Сергій Тримач вважає, що система державних премій в Україні дійсно потребує реформ. «Не повинно бути так, що питання з тими ж таки званнями вирішують «глухонімі» чиновники, до яких не догукатися. Мусить бути відкрита громадська експертиза, суспільство має право знати, за які заслуги винагороджують одних і відфутболюють інших. А може, відмовитися, нарешті, від тих звань? Рудимент давніх епох, такий собі важілець, яким влада намагається впливати на мистецьке середовище», - наголошує він.

«Ще раз звертаюся до президента України. Вельмишановний Вікторе Федоровичу, будь ласка, дайте розпорядження завершити цю аж надто прикру історію з підписанням указу про присудження Державної премії імені Довженка. Не годиться залишити все отак - як є...» - завершує автор статті.

Як писало «Дзеркало тижня. Україна», Адміністрація президента на три місяці затримала присудження Державної премії України.

Докладніше читайте в матеріалі Сергій Тримбача «Німе кіно. Державну премію імені Довженка вирішили сховати під «сукно»?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі