У NASA не достатньо грошей на Марс

Поділитися
© Getty Images
Спільний проект США й європейських країн з дослідження Марса буде переглянуто. Причиною перегляду стала заява американської сторони, що в NASA не вистачає коштів на реалізацію запланованого проекту.

Раніше американське аерокосмічне агентство NASA й ESA вирішили спільно відправити до Червоної планеті два спускові апарати. Наразі лише європейська сторона повністю підготовлена до спорудження марсоходу.

Проте нещодавно Національна рада США з досліджень оприлюднила доповідь, в якій зазначено, що з американського боку до бюджету проекту закладено занадто багато грошей - 3,5 мільярдів доларів - і що цю суму потрібно зменшити на один мільярд.

Цей документ, який носить лише рекомендаційний характер, пропонує знизити американську участь у проекті, або навіть взагалі відкласти його реалізацію.

Так, в одному з варіантів сценаріїв розвитку, передбачено, що американська сторона не буде відправляти свій марсохід.

«Ми впевнені, що можлива реалізація проекту в рамках 2,5 мільярдів доларів, - зазначає укладач документа професор Стів Сквірс. - Я думаю, обидва агентства самі вирішать, як це може бути зроблено».

«Ми вважаємо, що скорочення масштабів проекту має в рівній мірі бути розподілено між NASA і ESA. Для нас дуже важливо зберегти партнерські відносини з ESA», - додав професор Сквірс.

У ході місії фахівці сподівалися отримати зразки поверхні Марса для подальшого лабораторного вивчення.

Планувалося, що європейський апарат ExoMars отримає зразки грунту з поверхні Марса, а американський марсохід Max-C займеться пошуком гірських порід. У плани також входила відправка в 2020 році на Марс роботів для отримання всіх зразків і відправки їх на Землю.

З міркувань економії бюджету NASA і ESA вирішили об'эднати свою роботу з дослідження Марса. Для запуску та посадки на поверхню Марса двох дослідницьких апаратів планувалося використовувати одну й ту ж ракету-носій і посадочний пристрій.

Проте нові економічні умови в США стали причиною скорочення масштабів проекту.

У найближчі 5-6 років планується скоротити фінансування NASA, тому, за словами професора Сквірса, кожен проект пильно розглядається з точки зору можливих результатів і витрат на його реалізацію.

«Якщо мету скорочення участі NASA у проекті до 2,5 мільярдів доларів виконати не вдасться, то ми рекомендуємо відкласти відправку марсохода Max-C на наступне десятиліття або ж повністю від нього відмовитися», - підкреслив професор Сквірс.

NASA і ESA планують провести перемови з цього питання у березні 2011 року.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі