Науковці з'ясували природу зморшок на шкірі, що утворюються від води

Поділитися
© ul.aif.ru
Математики запропонували модель укладання волокон кератину в шкірі, яка пояснює незвичайні властивості цього органу - зокрема, його здатність вбирати дуже велику кількість води з утворенням зморшок.

Верхній шар шкіри може увібрати дуже велику кількість води, але при цьому він зберігає свої захисні властивості. Така стабільність пояснюється особливою будовою шкіри, а точніше, просторовою організацією білка кератину, який входить до її складу. До сьогодні науковці повністю не розуміють, як саме укладені кератинові тяжі.

Автори нової роботи припустили, що в основі будови шкіри можуть лежати гіроїди - особливий тип поверхні, який приблизно задається рівнянням виду cos xx sin y + cos yx sin z + cos zx sin x = 0. Приклад гіроїда зображено на ілюстрації до цієї новини.

На думку науковців, тяжі кератину укладені так, як ніби вони знаходяться в порожнинах віртуального гіроїда з певним чином підібраними параметрами (власне поверхні гіроїда в шкірі немає). У цьому випадку шар кератину виходить досить міцним, щоб забезпечувати захист, але при цьому він здатний досить сильно згинатися, утворюючи характерні зморшки (нижні шари шкіри воду не вбирають, і їх форма не змінюється, відповідно, зморщуватися «доводиться» верхньому шару).

За матеріалами Wired

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі