У ВР зареєстровано законопроект про спрощену систему оподаткування

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, що стосуються спрощеної системи оподаткування, обліку й звітності суб'єктів малого підприємництва. Текст відповідного проекту закону № 8276 від 21 березня 2011 розміщено на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що законопроектом пропонується розширити перелік видів діяльності, на які не поширюється спрощена система оподаткування, з метою ліквідації схем мінімізації податкових платежів, зокрема "спрощенка" не повинна поширюватися на: фінансове посередництво (окрім страхових агентів), банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди; суб'єктів господарювання, в статутному фонді яких частка юрособи, яка перебуває на загальній системі оподаткування, перевищує 25% (окрім підприємств, що надають житлово-комунальні послуги); реєстраторів цінних паперів; представництва, філії, відділення юрособи, яка не є платником єдиного податку. Крім того, спрощена система оподаткування не має поширюватися на учасників грального бізнесу; суб'єктів господарювання - виробників підакцизних товарів, а також пов'язаних з продажем підакцизної продукції, її імпортом/експортом; виробників дорогоцінних металів і каменів; суб'єктів господарювання, що надають послуги в сфері телерадіомовлення тощо.

Для кожної категорії фізичних осіб встановлено ставки податку і максимальний розмір прибутку. За календарний місяць ставка єдиного податку для фізичних осіб встановлюється:

для 1-ої категорії - від 20 до 50 гривень на місяць; для 2-ої - 50-100 гривень за умови, що граничний обсяг виторгу за рік не перевищує 500 тисяч гривень, або 100-200 гривень за умови, що граничний обсяг виторгу становить більше 500 тисяч гривень, але не більше 1 мільйона гривень, або 200-300 гривень за умови, що граничний обсяг виторгу становить більше 1 мільйона гривень, але не більше 1,5 мільйонів гривень; для 3-ої - 3% обсяг виторгу від реалізації, але не менше 200 гривень на місяць; для 4-ої - 20-100 гривень; для 5-ої - 200-500 гривень на місяць.

Ставка єдиного податку для юридичних осіб залежатиме від обсягів виторгу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). При граничному обсязі виторгу від реалізації до 5 мільйонів гривень ставка податку становитиме 3% від суми виторгу від реалізації у разі сплати ПДВ або 5% у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Досягнувши граничного обсягу виторгу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) понад 5 мільйонів гривень, але не більше 10 мільйонів гривень, виторг, який перевищує 5 мільйонів гривень оподатковується за ставкою 5% від суми виторгу від реалізації в разі сплати ПДВ, або 7% у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Відповідно до законопроекту, фізичні особи ведуть книгу обліку прибутків шляхом щоденного відображення виторгу від реалізації товарів/послуг у разі здійснення фінансових операцій, окрім фізичних осіб 1-ої категорії.

Новацією спрощеної системи автори документа вважають отримання свідоцтва платника єдиного податку без обмеження терміну його дії.

Передбачено, що в результаті зростання обсягів виторгу від реалізації товарів/послуг і впровадження відповідальності в частині перевищення граничного обсягу виторгу від реалізації можна очікувати на збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Автори законопроекту - народні депутати України Наталія Королевська, Сергій Власенко, Валерій Дубиль, Микола Катеринчук, Василь Кравчук і Євген Суслов.

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі