МВФ погодив підвищення тарифів на газ на 10% у квітні і 20% у червні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодився з необхідністю більш поступового підвищення цін на природний газ для населення і теплокомуненерго, зокрема, збільшення їх у квітні на 10% замість раніше запланованих 50%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодився з необхідністю більш поступового підвищення цін на природний газ для населення і теплокомуненерго, зокрема, збільшення їх у квітні на 10% замість раніше запланованих 50%.



Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр на конференції інвестиційної компанії Dragon Capital у Києві в четвер, 31 березня.

"Мова йшла про підвищення на 50% у квітні, потім ми погодилися на поступове - 10-20 у квітні і червні", - сказав він.

Нагадаємо,
DT.UA опублікувало проект Меморандуму української влади до Міжнародного валютного фонду (МВФ), який передбачає, що НКРЕ підвищить ціни на природний газ для населення в цілому на 30% до липня 2011 року.

Раніше НАК "Нафтогаз України" заявив, що відразу після закінчення опалювального сезону має намір підвищити тарифи на газ для населення на 26%, однак потім цю інформацію спростував.

Також М.Альєр підкреслив, що Україна повинна підвищувати свою енергоефективність і перетворити НАК "Нафтогаз України" на економічно стійку компанію. За його словами, існуюча сьогодні система субсидій несправедлива і неефективна.

Представник МВФ також заявив про пріоритетність для України пенсійної реформи, осільки у частці пенсійних виплат по відношенню до ВВП і рівня бюджетних дотацій Пенсійному фонду Україна є одним з лідерів у світі. "А в результаті дуже низькі пенсії, система просто не зможе існувати в такому вигляді тривалий час", - підкреслив він.

М.Альєр відзначив, що мета цих заходів - щоб сукупний дефіцит держбюджету і НАК "Нафтогаз України" не виходив за 3,5% ВВП у 2011 році.

З інших заходів, який МВФ очікує від України, він назвав створення центрального депозитарію, завершення процесу рекапіталізації трьох націоналізованих банків протягом 2-3 місяців.

МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010р МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).

Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен за винятком останнього розміром SDR0, 75 млрд.

Однак місія МВФ, що працювала у Києві в лютому, не змогла відразу рекомендувати виділення третього траншу, заявивши про необхідність протягом ще декількох тижнів попрацювати над переглядом програми для пошуку компенсаторів більш плавного, ніж передбачалося раніше, підвищення тарифів на газ.

Для отримання наступного траншу Україні також необхідно було прийняти до кінця березня закон про пенсійну реформу, однак президент Віктор Янукович у середині місяця заявив про необхідність відкласти його розгляд.

Окрім того Національна комісія регулювання електроенергетики відклала підвищення тарифів на природний газ для населення і теплокомуненерго.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі