Радіація з «Фукусіма» через 30 років пошириться по всьому Тихому океану

Поділитися
Японські фахівці прогнозують, що через 30 років радіоактивні речовини, що потрапили в морську воду з АЕС «Фукусіма-1», розповсюдяться по всьому Тихому океану, проте їх концентрація буде надзвичайно низькою і вони не будуть впливати на здоров'я людей.

До такого висновку прийшов учений з Японського центру ядерних досліджень Накано Масахіса в результаті проведення комп'ютерного моделювання розповсюдження радіоактивного цезію в акваторії префектури Ібаракі.

З 4 квітня енергетична компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) скинула в море близько 9 тис. тонн слаборадіоактивний стічних вод. Крім цього, поблизу 2-го енергоблоку АЕС скупчилося 20 тис. тонн високорадіоактивних води, є ризик їх витоку в море.
Згідно з прогнозом Накано Масахіса, за 5 років дані радіоактивні речовини з морськими течіями можуть досягти Північної Америки, через 10 років - Східної Азії, а через 30 років розповсюдяться майже по всьому Тихому океану. Але навіть якщо 20 тис. тонн високорадіоактивних води повністю потраплять в море, радіоактивність даної води в районі поширення через рік складе менше одного беккереля на літр, а через 10 років менше 0,1 Беккереля на літр. Даний рівень радіоактивності не становить загрози для здоров'я людей.
Дослідник з японського НДІ метеорології Аояма Мітіо повідомив, що з плином часу і в результаті переміщення водних мас концентрація радіоактивних речовин стане надзвичайно низькою. Однак при нинішніх технологіях, якщо трапиться витік радіоактивних речовин, їх буде надзвичайно складно ліквідувати. Тому необхідно посилити контроль, приділяти увагу тому, чи можуть ці речовини накопичуватися в організмі.
Аояма Мітіо також зазначив, що радіоактивні речовини можуть накопичуватися в рибах і молюсках через харчові ланцюжки. «Єдине, що можна зараз зробити, це контролювати концентрацію радіоактивних речовин у навколишньому середовищі і випускати відповідні попередження про небезпеку».
Викид слаборадіоактивної води в морі компанією TEPCO уже викликав стурбованість у Японії і за кордоном. Аояма Мітіо зазначив: «Компанія TEPCO має зробити кількість викидів радіоактивних речовин мінімальним і якомога швидше взяти ситуацію під контроль».
За матеріалами "Сіньхуа"
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі