Адвокат Кучми: Справжність "плівок Мельниченка" довести неможливо

Поділитися
© kievskaya.com.ua
Головний аргумент захисту екс-президента Леоніда Кучми полягає в тому, що «плівки Мельниченка» не є автентичними.

Про це американський адвокат Л.Кучми Алан Дершовіц заявив в інтерв'ю «Коммерсант-Украина». За його словами, одна з причин неавтентичності «плівок Мельниченка» - це спосіб, у який їх було зроблено. «Їх було зроблено людиною (Миколою Мельниченком - ред.), яка потім намагалася їх продати, і вона вирішувала, що залишити, а що - стерти. Очевидно, що вона дуже легко могла змінювати записи таким чином, щоб на них залишилося те, що було вигідно їй. Тобто тут існує взаємозв'язок між тим, що ці записи було отримано незаконним чином, і їхньою автентичністю», - сказав адвокат.

За його словами, у цифровому вигляді сьогодні «можна створити все що завгодно - наприклад, відео, де я обіймаюся з бен Ладеном, - і воно буде виглядати ідеально». «Ще немає технології, яка дозволила б визначити, змінювали що-небудь у цифровому записі чи ні. Особливо важко встановити істину, коли у нас немає оригінальних карт пам'яті і звукозаписного пристрою. І це не просто мій висновок - це висновок багатьох великих експертів із судового використання цифрових записів. І є абсолютно чіткий міжнародний консенсус - неможливо визначити, наскільки автентичний той запис, про який іде мова. І ми зможемо це довести, без сумніву», - впевнений А.Дершовіц.

«У нас є цілий збірник матеріалів, де викладено наші сумніви і докази того, що в даному випадку неможливо зробити достовірні висновки про автентичність запису. Там також міститься висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ). А висновки інституту наступні: не можна точно встановити, що записи автентичні. Цей інститут - шанована установа. Дуже багато українських громадян потрапили до в'язниці на підставі висновків, зроблених його експертами. Але тим не менше нинішній прокурор просто відкинув звіт цього інституту. Виходить, треба звільнити всіх цих в'язнів? Яким чином слідство може сумніватися у висновку КНДІСЕ, чиї ухвали прокуратура раніше використовувала для того, щоб посадити людей?! Це несправедливо не тільки стосовно президента Кучми, але і щодо тих, хто вже отримав тюремний термін», - підкреслив адвокат.

Він переконаний, що коли складається ситуація, за якої експерти не згодні один з одним, «очевидно, має бути якийсь сумнів». «До того ж і 90% (справжності плівок - ред.) недостатньо. Тоді це означає, що з кожних десяти осіб, які знаходяться у в'язниці, один невинний. Це ж неприйнятно! Окрім усього іншого, я просто не вірю, що може бути впевненість в автентичності записів на 90% або навіть близько до цього».

Оцінюючи хід слідства після порушення кримінальної справи щодо Л.Кучми, А.Дершовіц сказав: «Її взагалі не мало бути порушено, слідство мало закінчитися. Немає причин переглядати вересневе рішення, тому що воно було правильним. І відтоді нічого не змінилося».

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі