Ахметов і Фірташ зійдуться у Молдові як конкуренти

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Експорт електроенергії структурами Ріната Ахметова до Молдови може призвести до бізнес-конфлікту з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Нагадаємо, що 1 квітня ТОВ «Пауер Трейд», яке входить до ДТЕК, почало здійснювати комерційні постачання електроенергії до Молдови.

Раніше відбулося дві події, які зробили подібний бізнес Ріната Ахметова більш привабливим. По-перше, 21 липня 2010 року Кабінет міністрів видав розпорядження №1507-р, яке очистило постачання струму до Молдови від «дотаційних сертифікатів», за допомогою яких дотується населення.

По-друге, у грудні 2010 року було змінено правила оренди міждержавних ліній електропередачі: якщо раніше стартова ціна перекрою «Укренерго» визначалася за спеціальною формулою, то тепер її почали встановлювати на підставі пропозицій учасників торгів.

У результаті 14 грудня «Пауер Трейд» викупила право доступу (протягом 2011 року) 2 тис. МВт до Молдови всього за 20 тис. грн. Якщо до змін ціна української електроенергії в Молдові досягала $72 за Мвт/год, то після них - $60 за Мвт/год, що на 1$ нижче ціни (Інтер РАО ЄЕС) Молдавської ГРЕС, яка належить росіянам.

Підтримку росіянам може надати бізнесмен Дмитро Фірташ, який давно вже вирішив відновити високовольтну лінію ПівденноУкраїнська АЕС-Ісакча (Румунія) для експорту струму Молдавської ГРЕС на захід. Завдяки цьому навантаження на станцію зросте у півтора рази, що здешевить електроенергію, яка належить росіянам.

У період прем'єрства Юлії Тимошенко Emfesz Дмитра Фірташа втратила право доступу до ЛЕП на Ісакчу, але у 2010 році не без допомоги глави Міненерговугілля Юрія Бойка Фірташ отримав можливість реанімувати цей проект.

За матеріалами «Деловая столица»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі