НБУ підтримує компенсацію частини відсотків за іпотечними кредитами

Поділитися
Національний банк Україна (НБУ) виступає за введення механізму компенсації частини відсоткової ставки за іпотечними кредитами, повідомив директор департаменту управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост.

"Якщо будуть вноситися пропозиції в бюджет наступного року передбачити компенсації, ми будемо це всіляко підтримувати тому, що, на нашу думку, це запустить механізм банківського кредитування і розширить коло споживачів, які зможуть дозволити собі іпотечні кредити", - сказав А. Дубіхвост в ході "круглого столу" в Києві в середу.

Нагадаємо, сьогодні схожий механізм компенсації відсотків за кредитами передбачений для аграріїв.

Також за словами А. Дубіхвоста, для зниження вартості іпотечних кредитів необхідно ширше використовувати плаваючу ставку за кредитом, а також посилити захист прав кредиторів.

Як повідомив А. Дубіхвост, НБУ має намір у 20-х числах квітня почати тестування нового ринкового індексу депозитних ставок фізосіб, що стане основою для розрахунку плаваючої ставки за кредитами. Планується, що до кінця травня цей проект буде введений в промислову експлуатацію.

Крім того, за його словами, НБУ разом з комерційними банками підготував і передав до Верховної Ради низку законопроектів, спрямованих на захист прав кредиторів.


За словами А. Дубіхвоста, станом на 12 квітня на коррахунках банків перебуває понад 16 млрд грн, в касах банків - близько 15 млрд грн готівки. При цьому банки вклали 14 млрд грн в депозитні сертифікати НБУ і 63 млрд грн - в ОВДП.

"Тобто ми бачимо, що ліквідність в гривні банківської системи досить висока, але банки направляють цю ліквідність не на кредитування реального сектора економіки, а на вкладення в державні цінні папери, монетарні інструменти НБУ. Знову зростає споживче короткострокове кредитування", - зазначив директор департаменту НБУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі