Євросоюз,найпевніше, не прийме нових санкцій проти Білорусі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
На наступний день після вибуху в мінському метро, 12 квітня, Євросоюз планував ухвалити низку економічних санкцій до окремих суб'єктів господарювання в Білорусі.

На такі крайні заходи європейські країни вирішили піти в зв'язку з тим, що білоруська влада не виконала вимоги щодо негайного звільнення політичних ув'язнених. За гратами, очікуючи вироку, залишається більше тридцяти опозиціонерів. Проте вибух в метро змінив плани єврокомісарів. Слухання пройшли, обговорення не завершені, санкції не прийняті.

Як стало відомо ZN.UA від джерел в Євросоюзі, у якості економічних санкцій обговорювалася відмова від імпорту білоруських нафтопродуктів. Однак санкції навряд чи будуть прийняті через позицію Італії, Греції та балтійських країн. Позиція останніх, зокрема, пов'язана з бажанням зберегти активні економічні зв'язки з Білоруссю.
На засіданні представники ЄС різко критикували владу РБ і висловили співчуття білоруському народу.
«Дійшло до блюзнірства: у нас трагедія, а наші так звані європейські партнери в Страсбурзі розповідають про якісь права людини. А наша доморосла п'ята колона закликає запровадити санкції. Танець на кістках, - сказав президент Білорусі Олександр Лукашенко, коментуючи події в Страсбурзі. - Хоча б почекали, поки траур закінчиться».
Як повідомлялося, не минуло й двох днів після теракту, як президент Білорусі оперативно відзвітував перед громадськістю і заявив, що терористи затримані. Крім того, заарештовані зізналися у скоєному.
За словами О. Лукашенка, терористи працювали у звичайних трудових колективах, «хто токарем, хто електриком». Також О. Лукашенко впевнено заявив: заарештовані всього лише виконавці, але «скоро стануть відомі мотиви». Найнесподіванішим стало те, що оперативно затримані «токар» та «електрик» зізналися відразу в трьох вибухах: у Вітебську 2005 року, в Мінську 2008 року і в мінському метро 11 квітня 2011. Усім їм, згідно з частиною 3 статті 289 Кримінального кодексу «тероризм», загрожує найвища міра покарання - страта через розстріл.
Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Олесі Богданович «Вибуховий Мінськ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі