Країни "Великої вісімки" можуть дати Чорнобилю половину коштів, яких не вистачає

Поділитися
Країни "Великої вісімки" (G8) можуть зробити спільний внесок у "чорнобильські проекти" в розмірі EUR 332,8 млн з EUR 740 млн, яких Україні не вистачає. Це може статися в ході донорської конференції, яка пройде завтра, 19 квітня, в Києві.

Як стало відомо з дипломатичних джерел, на даний час 5 з 8 країн-членів G8 вже затвердили суми, які будуть передані для завершення будівництва об'єкта "Укриття" і сховища відпрацьованого ядерного палива "СВЯП-2" на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС).

Франція готова внести EUR 47 млн, Німеччина - EUR 42,4 млн , Великобританія - EUR 34 млн, США - EUR 86,8 млн, Росія - 45 млн. Крім того, Італія заявляє про можливість виділення EUR 26,1 млн , Японія - EUR 30,5 млн і Канада - EUR 21 млн, проте ці суми ще будуть уточнені.

Джерело повідомило також, що з країн, що не входять в G8, "чорнобильські проекти" готові профінансувати Фінляндія - EUR 3,1 млн, Швеція - EUR 10 млн, а також Норвегія, Катар, Корея, Польща, Словаччина, розмір затвердженого внеску яких невідомий. Швейцарія має намір внести EUR 7 млн, але ця сума ще підлягає затвердженню, як і EUR 29 млн, які має намір внести на чорнобильські проекти сама Україна.

Крім того, можливість своєї участі у фінансуванні проекту розглядають Об'єднані Арабські Емірати і Ісландія. Серед потенційних донорів також Болгарія, Чехія, Угорщина, Литва, Китай та Індія, які вже заявили про готовність фінансової участі в "чорнобильських проектах ", також розглядають можливість і розміри своє участі Кіпр, Азербайджан, Аргентина, Австралія, Хорватія, Туреччина, Ізраїль

(попередньо заявлялося про суму EUR 149 тис.), Південна Африка, Кувейт (попередньо - EUR 5 млн), Казахстан, Сінгапур.

При цьому Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) має намір внести на реалізацію проектів суму, яка буде залежати від того, скільки внесуть інші учасники донорської конференції 19 квітня, проте, за даними джерела, не менше EUR 120 млн.

Як повідомлялося, У Києві в понеділок президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що ЄК виділить додатково 110 млн євро на чорнобильські проекти в ході зустрічі донорів.

Як повідомлялося, Україна розраховує в ході міжнародної конференції по збору коштів на чорнобильські проекти, яка відбудеться в Києві 19 квітня, зібрати EUR 740 млн, яких не вистачає.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі