Азаровим жертвувати поки рано, у відставку відправлять Табачника

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Відставка міністра освіти Дмитра Табачника вже найближчим часом розглядається владою як тактичний хід для зняття частини невдоволення українців «погіршенням життя вже сьогодні». Відставку прем'єра Миколи Азарова відкладено до вищої точки кипіння у суспільстві.

Про це пише Олексій Мустафін у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Як зазначає автор, президент Віктор Янукович міг оголосити про відставку М.Азарова ще 7 квітня у своєму посланні парламенту. «Причому цього разу навіть сам Микола Янович (Азаров), схоже, був не проти. У всякому разі, попередив про майбутню відставку своє оточення. І навіть запасний аеродром підготував. Куди скромніша, до речі, посада голови Нацбанку, яку йому нібито обіцяли у минулому році», - йдеться у статті.

Проте В.Янукович вирішив інакше. «Посвячені, щоправда, шепотілися, що відставку відклали на місяць і після травневих свят (Азарова) точно звільнять. Але виявилося, що відбій пролунав надовго. І не тільки щодо Азарова. Весь економічний блок не збираються чіпати щонайменше до вересня. Недоторканними залишаються і віце-прем'єри - як мінімум Андрій Клюєв, Борис Колесніков і Юрій Бойко», - пише автор статті.

Окрім того, після свят можливі ще кілька відставок в уряді, на які українці можуть взагалі не звернути уваги. Так, Ганна Герман може зайняти посаду міністра культури замість Михайла Кулиняка, а Віктор Тихонов - залишити пост віце-прем'єра.

Цілком імовірна також заміна керівників МОЗу і Міноборони - Іллі Ємця та Михайла Єжеля, однак тут не визначилися з наступниками.

«Зазвичай уряд відправляють у відставку тоді, коли проведено найболючіші заходи, необхідні для здійснення реформ. Щоб відповідальність за погіршення життя взяли на себе відставники, а плодами їхньої діяльності скористалися ті, хто залишиться при владі (у нашому випадку - президент). Але в тому-то й річ, що ніякі глибинні, якісні реформи за рік так і не було розпочато. А «погіршення життя вже сьогодні» - це не ціна модернізації, а скоріше підсумок бездіяльності влади. І критична - з точки зору суспільної довіри - точка насправді все ще попереду. Викидати найбільший козир у цих умовах просто необачно. Потрібно жертвувати кимось менш значущим», - відзначає автор.

«Втім, навіть ті, хто наполегливо рекомендують провести хоча б косметичні перестановки, розуміють, що мова йде в основному про демонстрацію. Імітації діяльності. Здатної навіть політично стурбовану публіку зацікавити хіба що в разі звільнення Табачника. Про решту, мабуть, і не згадають. Бо від зміни табличок на міністерських кабінетах ніхто насправді не чекає ніяких принципових змін. Ніхто змін, взагалі-то, і не обіцяє», - резюмує автор статті.

Детальніше читайте в матеріалі Олексія Мустафіна «Холостий хід» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі