На лояльності Кабміну Фірташ у 2011 році заробить 0,5 млрд доларів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Дозволивши Дмитру Фірташу безпосередньо здійснювати постачання газу на свої хімпідприємства, Кабінет міністрів дасть йому непогано заробити.

Постачання дешевого газу дозволять групі Д.Фірташа не тільки забезпечити випуск добрив за прийнятною ціною для проведення посівної кампанії в Україні, а й успішно конкурувати на світових ринках хімічних добрив, оскільки підприємства, що входять до Ostchem Group, значною мірою орієнтовані на зовнішні ринки.

У цілому реалізація схеми імпорту газу в обхід «Нафтогазу України» дозволяє Д.Фірташу «сподіватися на 100-відсоткове завантаження» підприємств Ostchem Group, а значить, і на отримання стабільного прибутку у 2011 році.

Середня ціна газу «на засувці» для хімпідприємств Д.Фірташа у січні-березні 2011 року становила 360-380 дол за тисячу кубометрів (з ПДВ, вартістю транспортування і з цільовою надбавкою «Нафтогазу»). Якщо постачання за новою схемою дозволять забезпечити ціну газу у 230-250 дол, про яку говорять російські джерела, нібито знайомі з подробицями угоди, то «газо-хімічний» український бізнесмен зможе непогано заробити на лояльності українського уряду. Так, при постачанні 4 млрд кубометрів у 2011 році економія на ціні газу складе близько 520 млн дол.

Вищевказаних 4 млрд кубометрів газу більш ніж достатньо для задоволення потреб чотирьох основних хімпідприємств, що належать Д.Фірташу. Так, за весь 2010 рік ці підприємства виробили близько двох третіх вітчизняного аміаку. При коефіцієнті перетворення, близькому до одиниці, обсяг виробленого аміаку легко перераховується у природний газ. АТ «Концерн «Стирол», черкаське ВАТ «Азот», ЗАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» і ВАТ «Рівнеазот» (що входять до групи компаній Фірташа) у 2010 році виробили близько 2,8 млн тонн аміаку і спожили близько 2,8 млрд кубометрів газу. Відзначимо, що у січні-лютому 2011-го було зафіксовано 30-40-відсоткове зростання обсягів виробництва аміаку, а значить, і збільшення обсягів споживання природного газу.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Алли Єрьоменко та Дмитра Марунича «Свій до свого по Своє».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі