Санніков розповів у суді подробиці подій 19 грудня в Мінську

Поділитися
Екс-кандидат у президенти Білорусі Андрій Санніков і молоді білоруські опозиціонер закінчили свідчення у суді.

У ході засідання суду А. Санніков дав свідчення про подробиці подій, що відбулися 19 грудня 2010 року на площі Незалежності в Мінську.

За словами А. Саннікова, хода була абсолютно мирною, велика кількість людей пройшла по вулицях без ексцесів: "Автомобілі сигналили на знак підтримки, не було невдоволення з боку водіїв. Ніяких перешкод для торгових підприємств не було, тільки прибуток. Ніяких погроз не було з боку демонстрантів. Ніяких масових заворушень з насильством, погромами, підпалами не було, це абсолютна дурниця. Я скрізь говорив, що акція буде виключно мирна. Я закликав людей йти саме з таким настроєм. Я закликав міліцію забезпечити порядок і дотримуватися закону. Я весь час говорив, що ми будемо виконувати закон і Конституцію і зробимо все, щоб акція була спокійною".
Як зазначає А. Санніков, демонстранти сподівалися на переговори з керівництвом: "Важливий був сам факт початку таких переговорів. Я розраховував, що в уряді знайдуться сміливі люди, які визнають кризову ситуацію і спробують її врегулювати. Таких не знайшлося. І не важливо було, де такі переговори проводити ".
За словами екс-кандидата в президенти, на площі перед будівлею уряду невідомими особами було влаштовано провокацію: "я почув дзвін розбитого скла і пішов з дружиною подивитися, що там. Я сказав людям що це провокація і що її треба зупинити. І пішов до пам'ятника Леніну. Хто безпосередньо бив скло, я не бачив, переді мною стояли інші люди ".
У цей час, наголосив А. Санніков, підійшла перша ланка спецназу: "Я бачив, як спецназ почав витісняти людей, ніякого опору з боку людей не було".
Про так званої "спробу проникнення в Будинок уряду" Санніков сказав: "Хтось з натовпу підійшов з боку Будинку уряду і сказав, що силовики готові на переговори. У цей момент утворили коридор. Ми з дружиною по цьому коридору пройшли до входу в Будинок уряду. Я заглянув у двері, побачив там шоломи спецназу і сказав їм, щоб звали командирів, ми готові до переговорів. Минув деякий час, я зрозумів, що це була дезінформація і повернувся до пам'ятника. У цей час двері вже були розбиті."
Водночас біля пам'ятника Леніну почалося розсічення демонстрантів. "Я був відрізаний ланцюгом спецназу. Я чув, що в мікрофон говорили, що домовилися зі спецназом, що люди зможуть спокійно розійтися", - розповів опозіционер.
Відразу після цього почався розгін: "Я стояв близько від ланцюга спецназу і отримав удари по нозі чимось важким, отримав серйозну травму ноги, отримав кийком по голові. Через якусь мить втратив свідомість. Знаю, що дружина і мій водій почали мене закривати собою, інакше було б гірше", - сказав лідер опозиції.
За словами А. Саннікова, один з журналістів, присутніх на акції намагався допомогти кандидатові в президенти і доставити на своїй машині в лікарню, але це йому не вдалося: "На площі Перемоги нас підрізала машина ДАІ, з моєї сторони відкрили двері, я спробував пояснити , що я сильно травмований. Але отримав удар в обличчя, потім кілька ударів ногами по тілу, чобітьми по руках. Пізніше нас відвезли на Окрестіна, там відвезли в медпункт. Там сказали, що травма серйозна і треба в лікарню. Замість лікарні відвезли в СІЗО КДБ ".
Окрім лідера громадянської кампанії «Європейська Білорусь», дали свідчення активісти молодіжного опозиційного руху, також затримані 19 грудня.
Так Ілля Василевич повідомив, що під час слідства «співробітники правоохоронних органів вимагали, щоб він підтвердив, що винен (у спробі проникнення до Будинку уряду) один з кандидатів у президенти».
У ході допиту Василевич заявив, що «співробітники міліції в штатському не намагалися зупинити несанкціоновану акцію». На запитання судді, які дії вони робили, Василевич відповів: «знімали на камеру».
Інший обвинувачений, Федір Мірзаянов заявив, що на нього під час слідства тиснули. 25 січня слідчий Казакевич двічі пропонував сказати, що кандидати давали гроші за участь у мітингу, і тоді Мірзаянов буде на суді свідком. Федір відмовився.
Нагадаємо, сьогодні в Мінську розпочався суд над екс-кандидатом у президенти Білорусі Андрієм Санніковим.
Лідер громадянської кампанії «Європейська Білорусь» звинувачується за 293-ю статтею Кримінального кодексу Білорусі - організація масових заворушень. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.
Разом зі справою Саннікова розглядаються справи молодіжних активістів Іллі Василевича, Олега Гнедчіка, Федора Мірзаянова, Володимира Єременка, яких звинувачують в участі у заворушеннях.
Як повідомлялося, за офіційними даними, Лукашенко набрав на виборах 79,65% голосів виборців.
Міжнародне співтовариство не визнає результатів цих виборів.
19 грудня 2010 на площі Незалежності в Мінську відбулися сутички представників опозиції з бійцями ОМОНу. Акція опозиції була жорстоко придушена спецназом МВС і бійцями Внутрішніх військ РБ.
Після подій 19 грудня ЄС ввів низку санкцій проти офіційного Мінська. Брюссель, зокрема, вимагає звільнення політичних ув'язнених і покарання винних у застосуванні сили проти мирних демонстрантів.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі