Білоруська міліція не затримувала провокаторів, тому що "так треба було"

Поділитися
© vlasti.net
Відсутність реакції міліції на хуліганські дії під час подій 19 грудня у Мінську - тактичний хід. Про це на судовому засіданні процесу над лідером білоруської опозиції Андрієм Санніковим і його соратниками заявив "потерпілий" міліціонер Скороход.

Підсудний Федір Мірзаянов запитав у потерпілого міліціонера: "Чому ви не затримали тих людей, які били скло в Будинку уряду?"

Скороход на це відповів: «Існує певна тактика. Напевно, так треба було».

Відповідь потерпілого міліціонера на питання про те, як виглядає бойовий порядок спецназу: «Бойовий порядок нагадує форму клину», викликав сміх у залі.

Нагадаємо, раніше інший міліціонер Радянського РУВС Мінська Юрій Сорока, якого було викликано до суду як потерпілого, у своїх свідченнях суду заявив, що 19 грудня він працював на площі в цивільному одязі, фіксував на відео порушення у колоні демонстрантів.

На питання обвинуваченого А.Саннікова, було співробітникам міліції поставлено завдання перешкоджати порушенням чи тільки фіксувати, Ю.Сорока відповів, що йому доручили тільки фіксувати.

Згідно із заявами обвинувачених, 19 грудня минулого року, під час мирної акції протесту, невідомі провокатори почали бити скло у будівлі Будинку уряду, що дало привід міліції почати розгін акції та арешти.

За їхніми словами, міліція, замість того, щоб припиняти правопорушення, деякий час тільки знімала їх на камеру.

На сьогоднішнє засідання суду було викликано 29 постраждалих співробітників МВС Білорусі, з них було опитано лише вісім.

Велика кількість постраждалих спецназівців зараз перебуває у відпустці за межами Мінська, ще два лікуються, одного переведено в інше місце служби, тому з'явитися вони не можуть. Про це повідомила суддя, посилаючись на заяви потерпілих.

Заяви підписано 26 квітня. Суддя вирішила визнати причини неявки поважними і зачитати свідчення потерпілих на попередньому слідстві.

Письмові свідчення потерпілих написано наче під копірку: про те, як cпецназовці «несли службу» 19 грудня, як прибули на площу Незалежності і як невідомі особи з числа мітингуючих завдали їм ударів, переважно в коліно, після чого вони зверталися або не зверталися по медичну допомогу. Прізвища людей, які сидять на лаві підсудних, у цих свідченнях не згадуються. Зачитується 21 таке свідчення.

Учора в Мінську розпочався суд над екс-кандидатом у президенти Білорусі Андрієм Санніковим.


Лідер громадянської кампанії «Європейська Білорусь» звинувачується за 293-ю статтею Кримінального кодексу Білорусі - організація масових заворушень. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Разом зі справою Саннікова розглядаються справи молодіжних активістів Іллі Василевича, Олега Гнедчіка, Федора Мірзаянова, Володимира Єременка, яких звинувачують в участі у заворушеннях.

Як повідомлялося, за офіційними даними, Лукашенко набрав на виборах 79,65% голосів виборців.

Міжнародне співтовариство не визнає результатів цих виборів.

19 грудня 2010 на площі Незалежності в Мінську відбулися сутички представників опозиції з бійцями ОМОНу. Акція опозиції була жорстоко придушена спецназом МВС і бійцями Внутрішніх військ РБ.

Після подій 19 грудня ЄС ввів низку санкцій проти офіційного Мінська. Брюссель, зокрема, вимагає звільнення політичних ув'язнених і покарання винних у застосуванні сили проти мирних демонстрантів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі