Експерти: Україні доведеться відпустити гривню

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Щоб відновити конкурентоздатність економіки, Україні нічого не лишиться, як послабити національну валюту.

Такий прогноз зробив директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць під час круглого столу, який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами експерта, сьогодні вітчизняні експортери втрачають цінові переваги на міжнародних ринках. Якщо інфляція за підсумками 2011 року перевищить 10%, то конкурентоспроможність економіки може «знизитися до нуля і навіть бути від’ємною». На думку науковця, до девальвації Україну також підштовхують валютні війни, які розгорілися у світі, коли низка країн цілеспрямовано послаблює свої національні грошові одиниці, щоб зробити свої економіки більш конкурентоспроможними.
За словами В.Гейця, в нинішніх умовах «курс на зміцнення - це сприяння підвищенню рівня життя в інших країнах». «Тобто за рахунок порівняно бідних країн відбувається певна підтримка зростання в більш розвинутих економіках, оскільки збільшення пропозиції вільно конвертованої валюти стабілізує і навіть ревальвує курси в країнах з більш високим рівнем інфляції. Як результат в тому числі і Україна підтримує рівень життя в інших країнах, сприяючи нарощуванню їх експорту», - наголосив науковець.
Також він зауважив, що додаткові передумови для девальвації створює і поточна активізація споживчого імпорту, що розігрівається кредитуванням населенням. Зрештою це може призвести до повторення сценарію 2008 року. «Мінус 10 млрд поточного рахунку, і будемо мати те, що мали», - зазначив В.Геєць.
За словами віце-президента «Альфа-банку», члена ради НБУ Романа Шпека, цінові переваги, які були в українських експортерів після глибокої девальвації в 2008 році, наразі уже втрачені. Відповідно, на думку банкіра, розраховувати на суттєве збільшення експорту без спеціальних програм його підтримки не можливо.
Як зауважив екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко, чим стабільнішим є курс, тим більшою є ймовірність повторення кризи зразка 2008 року. «Чим швидше ми відмовимося від політики стабільного курсу, тим швидше ми вийдемо із кризи і меншою буде вірогідність нової», - підкреслив експерт.
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник переконаний, що проведення політики «негнучкого» курсу може стати підставою для серйозних випробувань гривні в майбутньому. Однак він закликав враховувати й той фактор, що подальша девальвація зробить непідйомними кредити для більшості позичальників.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі