НБУ: Співпрацю з МВФ потрібно продовжувати

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Національний банк України налаштований на продовження співпраці з МВФ.

Таку заяву зробив перший заступник голови правління НБУ Юрій Колобов під час круглого столу, який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами чиновника, кооперація з МВФ вигідна для України з точки зору можливості залучення дешевих кредитів та підвищення привабливості вітчизняної економіки для іноземних інвесторів. «НБУ дуже акуратно ставиться до виконання всіх своїх зобов’язань перед МВФ, і ми практично за всіма параметрами їх виконуємо», - зауважив Ю. Колобов.
Аналізуючи наслідки гіпотетичного виходу України із програми співпраці з МВФ, екс-очільник Міністерства фінансів Ігор Уманський наголосив, що поточні ризики глобальної економіки, зумовлені, зокрема, проблемами Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, США, і так не сприяють залученню Україною зовнішнього фінансування, а в разі припинення співпраці з МВФ можливості отримання іноземних позик для Києва ще погіршаться.
На думку ж екс-заступника міністра фінансів, екс-заступника голови правління НБУ Олександра Савченка, головним негативним наслідком припинення співпраці з МВФ буде гальмування економічних реформ в державі (пенсійної, житлово-комунальної тощо).
Натомість як спрогнозував екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, якщо програма співпраці з МВФ таки буде зупинена, Україні все одно вже невдовзі доведеться до неї повертатися.
Як приклад вдалої моделі співпраці з МВФ, яким могла б скористатися і Україна, голова правління «ОТП Банку» Дмитро Зінков навів досвід Угорщини. Банкір розповів, що офіційний Будапешт з другого півріччя 2008 року мав домовленості з Фондом про отримання позики. Хоча Угорщина зрештою виділеною кредитною лінією не скористалася і в 2010 році відмовилася від програми співпраці Фондом, існування гарантії підтримки МВФ ефективно сприяло боротьбі цієї країни з кризою.
Член спостережної ради «Укрсиббанку» Доменік Меню нагадав, що сьогодні Україна є одним з найбільших позичальників МВФ (13% від усіх виданих позик), а тому від взаємодії з ним офіційному Києві все одно не обійтися. Банкір наголосив, що співпраця з МВФ потрібна Україні з точки зору підвищення привабливості в очах іноземних інвесторів, без яких диверсифікувати експорт та зміцнити економіки буде проблематично.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі