1 травня у всьому світі відзначають День праці

Поділитися
© mukachevo.net
У неділю, 1 травня, в більшості країн світу відзначають День праці.

Першотравень (День праці, День весни, Свято весни і праці, День міжнародної солідарності трудящих) відзначається в 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня. У деяких країнах День праці відзначається в інший час - до них відносяться, наприклад, США, Японія, Австралія і Нова Зеландія.

Першотравень у сучасному вигляді виник наприкінці XIX століття в робітничому русі, що висунув в якості одного з основних вимог введення восьмигодинного робочого дня. 1 травня 1886 соціалістичні, комуністичні та анархічні організації США і Канади влаштували низку мітингів і демонстрацій. При розгоні такої демонстрації в Чикаго 4 травня, загинуло шість демонстрантів. У ході наступних за цим масових виступах протесту проти жорстоких дій поліції в результаті вибуху бомби, а згодом і перестрілки, було вбито вісім поліцейських і мінімум четверо робітників (за деякими даними, до п'ятдесяти вбитих і поранених), кілька десятків осіб отримали поранення. За звинуваченням в організації вибуху четверо робітників-анархістів були засуджені до повішення (згодом було доведено, що звинувачення було хибним). Саме в пам'ять про страчених Паризький конгрес II Інтернаціоналу (липень 1889) оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

У Києві 1 травня відбудуться наступні заходи:

О 10:00 у Києві, на перетині вулиць Хрещатик і Городецького, і на центральних площах восьми міст України (Вінниця, Дніпропетровськ, Ужгород, Львів, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Черкаси) Національний форум профспілок України проведе публічну акцію «Стіна правди», під час якої буде виставлена ​​стіна, на якій громадяни зможуть залишити свої повідомлення та побажання влади щодо соціальної політики в країні, і які будуть передані до Кабінету міністрів України, а також у місцеві органи влади кожного регіону.

О 10:30 Комуністична партія України на чолі з Петром Симоненко проведе акцію протесту, присвячену Дню Міжнародної солідарності трудящих. Місце збору: Бесарабська площа, пам'ятник Леніну.

О 12:00 відбудеться акція «Український першотравень», під час якої молодь столиці України збереться біля Золотих Воріт, звідки маршем пройде до Лук'янівського СІЗО, вимагаючи звільнення політв'язнів а також: впровадження прямого народовладдя; робітничого контролю, виробничого самоврядування та участі працівників у розподілі прибутків на підприємствах; націоналізації монопольних об'єднань і олігархічних промислово-фінансових груп; безкоштовну вищу освіту - для кожного, хто бажає вчитися.

О 13:00 відбудеться Марш колективної дії - першотравнева демонстрація студентських та робочих незалежних профспілок. Організатори: Студентська профспілка «Пряма дія», Незалежна профспілка «Захист праці», Український союз професіоналів інформаційних, комунікаційних і технологій бізнесу, Феміністична офензива, Організація Марксистів. Основні гасла: «Геть їх реформи! Соціалізм працює без криз! Справжня революція попереду!».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі