Янукович зобов'язав Азарова і Льовочкіна забезпечити доступ до публічної інформації

Поділитися
Президент України Віктор Янукович сьогодні підписав два укази, покликані забезпечити безумовне виконання Закону "Про доступ до публічної інформації", який був прийнятий Верховною Радою 13 січня і має набути чинності 9 травня.

Про це журналістам на брифінгу повідомила радник президента, представник голови держави у Конституційному суді Олена Лукаш. О.Лукаш уточнила, що перший указ "Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації" зобов'язує Кабінет міністрів забезпечити в установленому порядку фінансування передбачених законом заходів. Спільно з СБУ уряд має підготувати і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про вдосконалення законодавчих актів про доступ до інформації з обмеженим доступом та відповідальність за їх порушення.

Також Кабінет міністрів, центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Криму, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні державні адміністрації зобов'язані розробити та затвердити форму запитів на інформацію, які будуть містити стислу інструкцію щодо процедури подання запиту на інформацію; порядок складання подання запиту в усній, письмовій чи іншій формі. Органам влади належить також впровадити облік запитів, створити спеціальні структурні підрозділи або визначити посадових осіб, які будуть організовувати доступ до публічної інформації, визначити спеціальні місця для роботи тих, хто запитує, з документами, обладнати такі місця відповідною оргтехнікою.

Окрім цього, з метою доступу до публічної інформації та її збереження указ передбачає створення системи обліку документів, забезпечення обов'язкової реєстрації в цій системі документів, що містять публічну інформацію.

Документ також зобов'язує органи виконавчої влади своєчасно оприлюднювати проекти рішень, що підлягають обговоренню, а також оперативно оприлюднювати і оновлювати інформацію про свою діяльність. Форми запитів на інформацію, згідно з указом, повинні бути розміщені в офіційних друкованих виданнях, на веб-сайтах, інформаційних стендах, іншим прийнятним для громадян способом.

О.Лукаш наголосила, що цим указом Президент покладає відповідальність за забезпечення належного виконання закону безпосередньо на керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади.

Другий указ "Про першочергові заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації у допоміжних органах, створених Президентом України" визначає Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента спеціальним підрозділом, який буде організовувати доступ до інформації, відповідати за розгляд, обробку, облік і надання відповідей на запити, що надходять до Адміністрації, а також надавати консультації під час оформлення таких запитів.

Окрім цього, президент В.Янукович зобов'язав Сергія Льовочкіна організувати порядок доступу до публічної інформації в Адміністрації президента - зокрема, розробити і затвердити форми запитів на інформацію, впровадити облік таких запитів, визначити спеціальні місця для роботи з документами, створити систему обліку документів, що містять публічну інформацію. Окрім того, голова Адміністрації зобов'язаний забезпечувати систематичне та оперативне оновлення інформації про діяльність Президента.

Нагадаємо, на початку року Рада прийняла закони, які обіцяють "революцію" в інформаційній сфері: "Про доступ до публічної інформації" № 2763 голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка та "Про внесення змін до Закону України "Про інформацію" № 7321 члена Комітету Олени Бондаренко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі