Луценко вирішив відмовитися від примусового годування. ГПУ поки думає

Поділитися
© olkpeace.org
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка доручив своєму заступнику Анатолію Пришку, який за своїми обов'язками курує пенітенціарну систему, розглянути заяву колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про відмову від примусового годування.

Про це повідомили у відділі зв'язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

Також в ГПУ нагадали, що Ю.Луценко, який перебуває в Київському СІЗО №13, "знаходиться під вартою за рішенням Печерського районного суду з 27 грудня 2010 року. Апеляційним судом міста Києва, за поданням слідчого, термін його утримання в СІЗО продовжено до 26 травня цього року".

"У даний час нагляд за законністю умов його перебування у слідчому ізоляторі щодня здійснюється прокуратурою міста Києва. Також стан здоров'я Ю.Луценка постійно контролюється медичними працівниками. Порушень чинного законодавства при застосуванні до Ю.Луценка запобіжного заходу утримання під вартою не виявлено. На сьогодні стан його здоров'я, за свідченням лікарів, задовільний", - йдеться у повідомленні ГПУ.

Раніше вчора Ю.Луценко направив лист на ім'я генпрокурора В.Пшонки про те, що буде чинити опір примусовому годуванню, навіть якщо співробітникам СІЗО доведеться для виконання цієї процедури застосовувати силу.

«Доводжу до вашого відома, що на знак протесту проти незаконного, нічим не обґрунтованого і політично мотивованого рішення ГПУ та Апеляційного суду Києва про продовження мого арешту, я, Луценко Ю.В., із 23 квітня оголосив голодування. Незважаючи на це, підпорядкована Вам прес-служба ГПУ цинічно поширювала неправдиву інформацію про те, що я продовжую отримувати продуктові передачі, їм ковбасу, горішки та інші продукти», - наголошується в заяві.

Ю.Луценко зазначає, що при медичному огляді 1 травня лікарі встановили у нього втрату 14 кг ваги, різкі коливання тиску, наявність високого рівня ацетону в крові. «Враховуючи це, мені було оголошено про примусове харчування «сумішшю для голодуючих», яка повинна була зупинити зростання ацетону, що могло призвести до летального результату. Незважаючи на це, підпорядкована Вам прес-служба ГПУ знову цинічно заявила про задовільний стан мого здоров'я і про те, що я вживаю харчову суміш, ковбасу та інші продукти», - зазначає екс-міністр внутрішніх справ.

За словами Ю.Луценка, очевидно, ГПУ не досить того, що він домагається законності і справедливості ціною свого здоров'я. «Вам цього мало. Я готовий відстоювати свої права та найвищою ціною життя. Свобода і законність достойна цього. Пан генеральний прокурор, повідомляю Вам про відмову від примусового годування. Готовий до застосування сили. Мої вимоги - незмінні: переглянути і скасувати незаконне, нічим не мотивоване рішення слідчого про продовження утримання мене під вартою навіть після завершення всіх слідчих дій мною і моїми адвокатами і захисником; надати дозвіл на медичну консультацію лікаря-ревматолога», - наголошується в заяві.

Заяву з СІЗО Ю.Луценко передав через дружину Ірину. За її словами, стан здоров'я та загальне самопочуття її чоловіка погіршуються - за останній день він втратив 3 кг ваги, у нього змінюється колір шкіри і сповільнюється реакція, поінформували у "Народній самообороні".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі