ЄС боїться скасовувати візи для українців

Поділитися
Скасування візового режиму для України може сприяти зростанню організованої злочинності в Європі. Про це заявив керівник поліцейського відомства Європейського Союзу Роб Уейнрайт, представляючи в Брюсселі доповідь, присвячену питанням боротьби з організованою злочинністю в ЄС.

«Якщо буде скасований контроль на кордонах, це шанс для організованої злочинності», - зазначив він.

Експерти Європолу відзначають, що українські злочинні угруповання є одними з ключових ланок контрабанди наркотиків в ЄС.

«Раніше основний маршрут наркоторгівлі в Європу пролягав з Афганістану через Туреччину і Балкани, то зараз все сильнішою стає мафія в країнах Чорноморського басейну. Новий маршрут пролягає через Іран, Азербайджан, Грузію і Україну до Румунії та країн Балтії, а звідти - в інші країни ЄС. Центральна роль у транспортуванні героїну і кокаїну, за даними Європолу, відведена порту Одеси»,- зазначають правоохоронці.

«Заплановане введення безвізового режиму з Україною може сприяти трафіку через чорноморський маршрут», - йдеться у звіті Європолу.

Представники Європейського поліцейського відомства вважають, що скасування віз для громадян України, Росії і Грузії може призвести до масштабних зловживань. При цьому фахівці Європолу вказують на досвід, отриманий після скасування віз для сербів, македонців і чорногорців.

«Без сумніву, це відкриє нові можливості для організованих злочинних груп, що спеціалізуються на нелегальній міграції і торгівлі людьми», - йдеться у звіті.

Також Європол вказує на ключову роль пострадянських країн у контрабанді сигарет і тютюну в Західну Європу. При цьому вказується, зокрема, на співпрацю між українськими, литовськими та польськими злочинними угрупуваннями: «компанії з України поставляють тютюн, інші компоненти поставляються через порт Клайпеди, сигарети нелегально виготовляються у Польщі».

«Злочинні угруповання з України, Молдови, Грузії, Росії і країн Західних Балкан чекають вступу Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, щоб розширити свій вплив у ЄС», - роблять висновок експерти Європолу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі