Дочка Леоніда Бикова виграла суд щодо незаконності колоризації фільму «У бій ідуть одні "старики"»

Поділитися
Як повідомила Мар'яна Бикова, таке рішення 16 травня виніс Голосіївський районний суд у місті Києві.

Як повідомила Мар'яна Бикова, таке рішення 16 травня виніс Голосіївський районний суд у місті Києві.

Як розповідає адвокат Іван Картавий, представник пані Бикової у суді, колоризацію картини провела українська компанія Trade Interteinment. «Згідно нашого законодавства, та й у Європі і Росії теж є така практика, спочатку отримують дозвіл від співавторів різного роду, режисерів і так далі. Цього зроблено не було. Trade Interteinment просто вирішила заробити гроші через колоризацію», - зауважив він.

За словами адвоката, Леонід Биков вважав, що стрічка повинна бути тільки в чорно-білій плівці, оскільки використовувалися кадри воєнної хронічки (а вона була чорно-білою). Свого часу він повністю перероблював сценарій. «Знаючи принципову позицію Мар'яни Бикової, як правонаступниці, і всієї її сім'ї, Trade Interteinment вирішила її обійти, зробити колоризацію, не запитуючи дозволу», - припускає адвокат.

Як розповіла Мар'яна Бикова, Trade Interteinment поставила її до відома, коли розфарбування картини уже відбулося і коли треба було підписати документи, щоб отримати прокатне посвідчення у департаменті кінематографії: «Ми не поставили підписи. І ось рівно два роки з травня 2009 року тягнеться конфліктна ситуація. Протягом року мене переконували, що державні органи вживають якихось заходів, а як виявилося, ніхто цих заходів не вживає, а картина кольорова продана через кіпрську компанію іншій державі. А колоризатори Trade Interteinment всі ці два роки оформлюють авторські права». За її словами, картина була ще кілька разів перепродана низкою кіпрських компаній, які, у свою чергу, продали фільм українським каналам СТБ, ТРК «Україна» та російському ОРТ.

../../system/ckeditor_assets404IMAGE?1305902925
../../system/ckeditor_assets404IMAGE?1305902925
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Мар'яна Бикова зазначає, що основна її ціль у цьому процесі - добитися, аби фільм «У бій ідуть одні "старики"» показували тільки в його автентичній формі, в чорно-білому варіанті, відповідно до волі автора: «Моральну шкоду ми оцінили в одну гривню, це просто принципова позиція. Я оцінюю в гривню честь і достоїнство тих, хто порушив авторське право».

За словами адвоката Івана Картавого, по Україні рішення суду виконуватися буде. Варіанти урегулювання питання щодо інших країн СНД вони з пані Биковою наразі розглядають.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі