До зони вільної торгівлі з СНД Україну не пустила Росія руками Узбекистану

Поділитися
Створення зони вільної торгівлі країн СНД не відбулося у зв'язку з позицією Узбекистану, яку було ініційовано російською делегацією.

Створення зони вільної торгівлі країн СНД не відбулося у зв'язку з позицією Узбекистану, яку було ініційовано російською делегацією.


На засіданні ради голів урядів СНД у Мінську, Узбекистан оголосив вимогу країнам-учасницям Співдружності відмовитися від передбаченого у договорі механізму вирішення суперечок при введенні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

"Наша делегація запропонувала узбекам: давайте запишемо, що всі суперечки будуть вирішуватися у двосторонньому порядку, а не на рівні комісії СНД. Відповідь була «ні». Ми пропонували й інші варіанти, але вони все одно відповідали відмовою. Окрім того, проти договору виступила Туркменія, без пояснення причин", - повідомило
«КоммерсантЪ-Украина» українське джерело, знайоме з ходом переговорів.

Представники Києва впевнені, що насправді за зривом створення ЗВТ стоїть РФ. Раніше російська сторона обіцяла, що ЗВТ буде створено тими учасниками СНД, які готові до такого кроку. Але потім Москва почала вимагати консенсусу всіх 11 країн СНД за всіма нормами договору, що і призвело до провалу переговорів.

«Підписання зірвали росіяни руками узбецької делегації, у нас немає в цьому сумніву. Азаров теж це чітко зрозумів. На закритому засіданні у Мінську він звертався особисто до Володимира Путіна, але безрезультатно», - пояснило джерело.

Співрозмовники
Ъ вважають, що зрив переговорів про ЗВТ у рамках СНД пов'язаний з провалом консультацій Києва та Москви з питання участі України у Митному союзі (МС) Росії, Білорусії і Казахстану.

Прем'єр-міністр Білорусії Михайло Мясникович у кінці минулого тижня визнав існування зв'язку між скасуванням підписання договору про ЗВТ і рішенням Києва про вибір європейського вектора економічної інтеграції: «Чутливий момент для договору про ЗВТ СНД - торговельний режим з Україною. Необхідно вибудувати стосунки так, щоб не вийшло безмитне перетікання товарів з України до МС, адже Україна вже у 2011 році планує завершити переговори про ЗВТ з ЄС».

За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, створення ЗВТ СНД дозволило б Україні збільшити товарообіг з учасниками договору на 35%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі