Діючий ісландський вулкан викидає в рази більше попелу, ніж попередній

Поділитися
© kino-teatr.ua
Вулкан Грімсвотн, що почав вивергатися в Ісландії в ніч на неділю, викидає в десятки разів більше попелу, ніж Ейяфьятлайокудль, що заблокував навесні 2010 року авіаційне сполучення по всій Європі.

Про це повідомив британський вулканолог Дейв МакГарві з Відкритого університету в Мілтон-Кейнес.

Хоча Грімсвотн викидає в атмосферу від 10 до 100 разів більше попелу, Попільні часточки більші і важчі, і будуть швидше осідати на землю, сказав учений, слова якого цитує New Scientist.

Геофізик метеослужби Ісландії Сігурлауг Хьялтадоттір підтвердила, що нинішнє виверження дійсно значно сильніше, ніж минулорічне виверження Ейяфьятлайокудля.

"Грімсвотн - дуже активна вулканічна система. Вона почала "підготовку" до нинішнього виверження незабаром після того, як в листопаді 2004 року закінчилося попереднє. Вулканічна система під льодовиком Ватнайокудль демонструвала зростання сейсмічної активності протягом усього останнього року", - сказала С. Хьялтадоттір.

Вона додала, що Грімсвотн викидає базальтовий попіл, який не містить стільки сполук кремнію, як у випадку Ейяфьятлайокудля.

"Кремнієва магма більш в'язка і отже провокує більш потужні вибухи. У той же час базальтова магма продукує попіл тільки в присутності води або льоду", - сказала вулканолог.

Виверження вулкана Грімсвотн на південно-сході Ісландії перейшло в активну фазу в ніч на неділю. Шлейф попелу, диму і пари від вулкана піднімався на висоту до 20 кілометрів. Повітряний простір над країною було тимчасово закритий, а всі внутрішні авіарейси скасовані. Трансатлантичні рейси до Ісландії перенаправляються в інші, не ісландські аеропорти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі