Лавринович "здав" послам авторів спірних положень законопроекту про вибори до Ради

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що роботу над текстом законопроекту «Про вибори народних депутатів України» на даному етапі завершено і розповів про авторів тих положень, які викликають найбільшу критику в суспільстві.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

О. Лавринович, який очолює робочу групу при президенті України з питань удосконалення законодавства про вибори, на зустрічі з Послами країн Європейського Союзу, США та Канади заявив, що даний проект - спільний продукт влади, опозиції, вчених, неурядових організацій і представників міжнародних організацій.
Зокрема, міністр зупинився на положеннях законопроекту, які викликають найбільшу критику в суспільстві.
Так, повідомив він, положення законопроекту про преференції парламентським фракціям при формуванні виборчих комісій, були внесені в законопроект за пропозицією представника від ЦВК Андрія Магери та директора Інституту держави і права ім. Корецького Юрія Шемшученка.
Скасування у виборчих бюлетенях позиції «проти всіх», за словами О. Лавриновича, була ініційована міністром юстиції, представниками блоку НУНС та Національною юридичною академією ім. Ярослава Мудрого.
Положення про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати було внесено в законопроект в редакції представників Венеціанської комісії та ОБСЄ.
Положення законопроекту про самовисування громадян в одномандатних виборчих округах було зафіксовано за пропозицією представників блоків БЮТ і НУНС.
Положення про надання офіційним спостерігачам від виборчих організацій статусу суб'єктів виборчого процесу було внесено в законопроект за пропозицією представників блоку НУНС і громадянської мережі «Опора».
Введення обмежень щодо зміни членів виборчих комісій було запропоновано представником ОБСЄ, однак не знайшло одностайної підтримки у членів робочої групи. Водночас, президент України погодився з пропозицією ОБСЄ і запропонував внести цю позицію в майбутній закон.
При цьому в повідомленні прес-служби не говориться, чи торкався О. Лавринович норм законопроекту, що дозволяють позбавляти ліцензії або зупиняти вихід ЗМІ, а також голосувати вдома на підставі заяви виборця, без надання необхідної медичної довідки.
Олександр Лавринович поінформував дипломатів, що після перекладу тексту проект закону буде переданий на експертизу до Венеціанської комісії і провідної установи в галузі виборчого права - Міжнародного фонду виборчих систем (США).
Одночасно законопроект буде винесено на громадське обговорення.
Крім того, повідомив послам Міністр юстиції, планується опублікування для зіставлення первинного технічного тексту проекту і тексту законопроекту, доопрацьованого з урахуванням проведених обговорень та експертиз.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі