БЮТ ініціює скасування судової реформи, НУНС - запровадження суду присяжних

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Депутати від БЮТ підготували законопроект про скасування законів, що забезпечили судову реформу, а фракція НУНС закликає прийняти закон про суд присяжних в Україні.

Про це заявив у сесійній залі Верховної Ради голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Іван Кириленко.

За його словами, депутати парламентської більшості відповідальні за розвал судової системи в Україні. Зокрема, у результаті прийняття ними відповідних законів, було здійснено судову реформу, яка ліквідувала незалежність судів, зробила їх ручним інструментом для прийняття необхідних владі рішень, ліквідувала інститут народних засідателів.

У той же час голова фракції НУНС Микола Мартиненко закликав депутатів ухвалити закон про суд присяжних в Україні.

За його словами, присяжні засідателі, які будуть обиратися на прямих виборах, а не призначатися президентом та іншими можновладцями, будуть незалежними від команд зверху. Колегія присяжних, на його думку, повинна вирішувати головне питання: чи винен обвинувачений у злочині, який йому інкримінують.

Він нагадав, що право громадян України брати безпосередню участь у правосудді закріплено статтями 124, 127 і 129 Конституції України. Він також нагадав, що законопроекти про суд присяжних зареєстровані у Верховній Раді ще у вересні. Відповідні проекти законів №№ 8253 і 8254 підготовлено депутатами Геннадієм Москалем і Сергієм Власенком.

Нагадаємо, Юрій Луценко заявляв про своє бажання постати перед судом присяжних. Таке право йому надає Конституція України. У той же час, закони, що забезпечують це право, в Україні відсутні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі