Депутати "Нашої України" не підтримають проект закону про вибори до Ради

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Партія «Наша Україна» розкритикувала основні положення законопроекту «Про вибори народних депутатів», розробленого Міністерством юстиції, і заявила, що однойменна група депутатів у ВР не підтримає цей законопроект.

Влада повертає виборчі правила часів олігархічного режиму Кучми, які призвели до повної втрати впливу суспільства на діяльність парламенту і влади в цілому, повідомляється в заяві, поширеній прес-службою партії.

На думку "нашоукраїнців", запропонована владою змішана пропорційно-мажоритарна система веде до спотворення волевиявлення виборців та політичної корупції. Так, "вибори половини складу парламентського корпусу в одномандатних мажоритарних округах дають широкі можливості для матеріального підкупу виборців, адміністративного тиску влади на кандидатів і подальшого безпринципного голосування та фракційної міграції депутатів у парламенті", вважають в "НУ". Поряд із цим, наголошується у заяві, зберігається корупційна монополія керівництва партій на формування виборчих списків, за якими буде обиратися інша половина парламенту. Обрані за закритими партійними списками депутати будуть відірваними від виборців.

Прямим порушенням демократії називають у "Нашій Україні" пропозицію законопроекту збільшити виборчий бар'єр для проходження партій до парламенту з 3 до 5%. Це означає, що голоси громадян, які проголосують за партії, що не досягнуть 5%, будуть розподілені між партіями-переможницями всупереч волі цих виборців. У 2007 році, нагадують автори заяви, за бар'єр у 3% таких голосів було майже 24%. У випадку, якщо виборчий бар'єр буде підвищено до 5%, голоси майже половини виборців буде вкрадено, а результати голосування фактично сфальсифіковано.

Розкритикували у "Нашій Україні" і намір влади заборонити участь у виборах блоків партій, який "перекреслює виборчі шанси більшості українських партій, а отже, різко звужує можливості вибору громадян".

Окрім того, у заяві перераховано й інші норми законопроекту, які може бути використано для маніпулювання виборчим процесом та фальсифікації результатів голосування:

- Порядок формування виборчих комісій дозволяє забезпечити значну чисельну перевагу представників влади у їхньому складі.

- Встановлення кворуму на засіданні на рівні половини складу виборчої комісії та прийняття рішення комісії більшістю від присутніх означає, що рішення виборчої комісії можуть прийматися меншістю її членів.

- Відмова від бюджетного фінансування передвиборної агітації і відсутність державної підтримки політичних партій стимулює корупційне фінансування виборчого процесу.

- Можливості для безконтрольної видачі відкріпних посвідчень і масового голосування вдома створюють ризики використання їх як інструментів фальсифікації.

З огляду на це парламентська група «Нашої України» не буде підтримувати цей законопроект, резюмується в заяві.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі