Профільний комітет Ради запропонував поділити суддів ВСУ на два "сорти"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Комітет Верховної Ради з питань правосуддя у рамках законопроекту "про вдосконалення роботи Верховного Суду України" запропонував новий спосіб усунення суддів ВСУ від виконання своїх повноважень. Всупереч Конституції та міжнародно-правовим стандартам у галузі забезпечення незалежного та неупередженого правосуддя.

Комітет передбачив градацію суддів Верховного Суду України на дві групи (сорти): судді, які здійснюють правосуддя (20 суддів), і судді, які не здійснюють правосуддя (Решта 29 суддів). Останні не беруть участь у розгляді справ, що не входять до складу пленуму Верховного суду України і можуть займатися лише аналізом судової практики і вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства та його застосування.

Розподіл суддів таких, що здійснюють і не здійснюють правосуддя проводиться Вищою кваліфікаційною комісією.
При цьому комісія може прийняти рішення щодо конкретного судді ВРУ у його відсутність.
На думку самих суддів, фактично вищезазначеними положеннями передбачається примусове відсторонення суддів ВСУ від виконання функцій суддів найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдик ції, що суперечить Конституції та міжнародно-правовим стандартам у сфері гарантування незалежного й неупередженого правосуддя.
Зокрема, відповідно до пункту 15 Мон реальської універсальної декла рації про незалежність правосуддя, прийнятої на Першій світовій конференції з незалеж­ності правосуддя (Монреаль, 1983 р.), «за винятком системи регулярної зміни (ротації) кадрів, судді не можуть бути переведені з одного суду до іншого чи з однієї посади на іншу без їхньої особистої згоди». Крім того, підпунктом «b» пунк ту 16 цього міжнародно-пра вового документа встановлено, що «судді, незалежно від того, бу ли вони призначені чи обрані, мають гарантований термін перебування на посаді до досягнення ними обов’язкового пенсійного віку або до закінчення терміну їх ніх повноважень, де таке заведено». Аналогічна останній норма міс титься також у пункті 12 Ос нов них принципів незалеж ності судових органів, схвалених резо лю ціями 40/32 та 40/146 Генеральної асамблеї ООН від 29 лис топада та 13 грудня 1985 року.
У підпункті 3.4 пункту 3 Єв ропейської хартії про закон «Про статус суддів» (Рада Євро пи, 1998 р.) передбачено, що «суддя, який обіймає посаду в суді, не може бути призначеним на іншу судову посаду або бути переведеним на будь-яку іншу роботу, навіть якщо це відбу вається з підвищенням по служ бі, без його згоди. Винятки з цього принципу дозволяються лише у випадках, коли переведення передбачено відповідно до дисциплі нарної санкції, внаслі док змін у судовій системі на підставі закону або як тимчасове переведення для зміцнення сусіднього суду. Максимальна тривалість такого переведення суворо обмежується законом».
19 травня 2011 року Верховна Рада України прийняла рішення про повернення зазначеного законопроекту на повторне друге читання. Голова Верховного суду В.Онопенко звернувся з листом до голови ВР В.Литвина, в якому просить вжити заходів для недопущення прийняття парламентом України перелічених положень, які суперечать Конституції України.
Докладніше читайте в матеріалі Олега Шубіна "Слідами реформ" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
Нагадаємо, 7 липня минулого року депутати більшості ВР здійснили судову рефору, прийнявши запропонований президентом Віктором Януковичем закон «Про судоустрій та статус суддів». Той закон також піддався жорсткій критиці за невідповідність Конституції України і введення ручного управління судами, а голова ВСУ В. Онопенко марно звертався до президента Януковича з проханням накласти вето.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі