Рада прийняла в першому читанні законопроект Ківалова про ВРЮ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, який, на думку опозиції, фактично залишає Вищій раді юстиції можливість контролювати суддів і впливати на їхні рішення.

11 березня 2011 року Конституційний Суд України прийняв рішення №2-рп/2011 у справі про відповідність Конституції України (конституційності) окремих положень Закону України "Про Вищу раду юстиції" і заборонив ВРЮ втручатися в роботу судів.

На виконання даного рішення було запропоновано два законопроекти.

Один з них було підготовлено фракцією «БЮТ-Батьківщина». Як повідомила один з авторів законопроекту, народний депутат від БЮТ Олена Шустік, проектом було запропоновано нову редакцію частини третьої статті 25 Закону України "Про Вищу Раду юстиції", згідно з якою Вища рада юстиції для здійснення своїх повноважень може вимагати від судів копії судових справ, розгляд яких закінчено винесенням остаточного рішення.

«Запропонованим законопроектом пропонується врегулювати питання вимагання копій судових справ Вищою радою юстиції відповідно до Рішення Конституційного Суду», - сказала народний депутат, передає прес-служба "Батьківщини".

У той же час, 20 квітня цього року комітет з питань правосуддя рекомендував Верховній Раді України прийняти у першому читанні законопроект С.Ківалова, який, за словами О.Шустік, "фактично залишає Вищій раді юстиції можливість контролювати суддів і впливати на їхні рішення. Адже за ВРЮ залишається право на ознайомлення з судовими справами, розгляд яких не завершено, вивчення особових справ суддів, отримання від них пояснень. Законопроект більшості надасть ВРЮ нові можливості для тиску на українське правосуддя».

На сьогоднішньому пленарному засіданні законопроект, запропонований БЮТівцями було відхилено, у той час, як законопроект С.Ківалова - підтримано 248 голосами народних депутатів.

О.Шустік нагадує, що "ВРЮ сформована з провладної партії і виконує роль наглядово-карального органу президента".

"Підвладна ВРЮ вже змінила 139 керівників судів. Ротації проводять зі Сходу на Захід без урахування спеціалізації, інстанційності судів", - підкреслила О.Шустік.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі