Депутати зробили перший крок до прийняття пенсійної реформи

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект про законодавче забезпечення реформування пенсійної системи.

Після більш ніж півторагодинного обговорення та пропозиції спікера Володимира Литвина проголосувати "можливо з огидою", за таке рішення проголосувало 245 депутатів при необхідних 226.

Профільний комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував всі три "пенсійних законопроекти" (включаючи альтернативні законопроекти Павловського і Яценюка) направити на доопрацювання. Про це повідомив голова комітету Валерій Сушкевич.

Прийнятий за основу законопроект містить безліч непопулярних норм. Зокрема, норму про підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років на 6 місяців щороку протягом 10 років.

При цьому після 55 років жінки зможуть виходити на пенсію, але їхня пенсія буде зменшуватися на 0,5% за кожен місяць, недопрацьований до встановленого пенсійного віку.

Окрім того, збільшено мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком з 5 до 15 років і підвищено нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років і для чоловіків - з 25 до 35 років.

Не змінилися пропозиції щодо збільшення віку виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців - 62 роки. Проте цей вік буде максимальним і продовжити перебування на держслужбі з 2013 року вже буде не можна.

Як і раніше пропонується збільшити необхідну вислугу для військовослужбовців - з 20 до 25 років.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який представляв законопроект, заявив, що уряд не буде наполягати на внесеній під час доопрацювання нормі про обмеження максимальної пенсії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі