МВФ знизив прогноз щодо зростання світової економіки та попередив про ризики

Поділитися
Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив свій прогноз щодо зростання світової економіки в 2011 році на 0,1 п.п. - до 4,3%, ідеться в свіжій редакції доповіді World Economic Outlook, представленій в Сан-Паулу в п'ятницю, 17 червня. При цьому прогноз на 2012 рік залишили без змін - 4,5%.

У доповіді МВФ зазначає, що в II кварталі 2011 року світова економіка постраждала від руйнівного землетрусу в Японії, слабшої, ніж очікували, економічної активності в США і перебоїв з поставками нафти з країн Близького Сходу і Північної Африки, охоплених революціями.

Ризики на другу половину року, які хвилюють МВФ, включають можливий «перегрів» економік, що розвиваються, де необхідно прискореними темпами посилювати грошово-кредитні умови і зрослі ризики в фінансовому секторі, що пов'язано, зокрема, з борговою кризою на периферії єврозони.

МВФ погіршив прогноз щодо економічного зростання США з 2,8 до 2,5% на цей рік, а на 2012 рік - з 2,9 до 2,7%. Що стосується Євросоюзу, то МВФ підвищив прогноз економіки єврозони на 2011 рік до 2% з 1,6%. У 2012 році очікують зростання в 1,7%, порівняно з попереднім прогнозом у 1,8%. Також, МВФ оразу на 0,4 пункту підвищив прогноз щодо зростання ВВП єврозони на 2011рік - з 1,6 до 2%.

За словами аналітиків МВФ, прогноз зростання для ринків, що розвиваються, лишився без змін або трохи скоротився. Тим часом як прогноз зростання китайської економіки залишився на рівні 9,6 відсотка в 2011 році, російської економіки - на рівні 4,8%, прогноз Бразилії скоротився до 4,1% з 4,5%, що очікували в квітні.

При цьому фонд передбачає економічний спад в Японії в 2011 році, прогнозуючи скорочення ВВП Країни висхідного сонця, що оговтується після землетрусу і цунамі, на 0,7% за підсумками року. У 2012 році, за прогнозом фонду, економіка Японії зросте на 2,9%.

«Проте стрімке зростання економік, що розвиваються, спричинило до необхідності посилення монетарної політики. Але деякі країни неохоче йдуть на такий крок, побоюючись піддати ризику економічне зростання та залучити зайву ліквідність, що тиснутиме на валютний курс цих країн», - уважають аналітики.

11 квітня МВФ спрогнозував ріст ВВП України в 2011 році на рівні 4,5%. Зростання ВВП у 2012 році очікують на рівні 4,9%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі