У США спростували висновки "аудиту" уряду Тимошенко

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Американська юридична фірма Covington & Burling LLP та аудиторська компанія BDO в Національному прес-клубі (Вашингтон, США) оприлюднили результати своєї попередньої доповіді стосовно фактів, за якими влада України розпочала кримінальне переслідування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба БЮТ.

Зокрема, компанії вивчали факти, викладені у кримінальних звинуваченнях щодо нецільового використання коштів, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу, а також щодо перевищення службових повноважень при закупівлі Україною 1000 автомобілів «Опель-Комбо» для сільської медицини та іншого медичного обладнання за контрактом з австрійською компанією Vamed Engineering GmbH & Co KG. Як відомо, ці обвинувачення були висунуті Юлії Тимошенко за результатами аудиторського звіту американських юридичних фірм Trout Cacheris LLP та Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP від 14 жовтня 2010 року.

Компанії Covington & Burling LLP та BDO констатують відсутність жодних доказів правопорушень або корупції з боку колишнього голови уряду. Крім того, у доповіді йдеться про неспроможність надати матеріали, які б підтвердили висновки, наведені у звіті Trout Cacheris, що є абсолютно неприйнятним. «Без цих доказів результати розслідування, наведені у звіті Trout Cacheris свідчать на користь того, що звинувачення проти Юлії Тимошенко є політично-вмотивованими», - йдеться у спільному прес-релізі компаній.

Зокрема, кошти, отримані від продажу вуглецевих квот Японії та Іспанії (320 мільйонів євро у 2009 та 150 мільйонів євро у 2010 році) залишились на рахунку Державнї скарбниці та були доступні для екологічних проектів. У доповіді BDO від 4 червня 2010 року, підготовленій на прохання уряду України, також підтверджують, що уряд Юлії Тимошенко не витрачав кіотські кошти на будь-які цілі. Японські посадовці також задоволені тим, як було використано та переказано кіотські кошти, вони підтвердили, що не мають жодних заперечень проти купівлі вуглецевих квот в України в майбутньому. У звинуваченнях, що висунула Генеральна прокуратура України, ці факти ігнорують або викривляють.

Що стосується звинувачень щодо автомобілів «Опель-Комбо», то це був прямий комерційний контракт між компанією Vamed та українським державним підприємством «Укрмедпостач», до якого не було залучено жодних інших посередників. Вибір компанії Vamed як постачальника є абсолютно обґрунтованим, зважаючи на її розміри та досвід у галузі охорони здоров’я. Дослідження підтверджує, що 1000 автомобілів «Опель-Комбо» було придбано за ціною 12 500 євро за авто, яка є значно нижчою, ніж заявлена спочатку ціна, та нижчою ніж ціна виробника, яка варіюється між 16 000 – 18 000 євро за авто. Уряд та його юристи з Trout Cacheris не знайшли жодних доказів того, що особи, які узгоджували цю угоду, або особисто Юлія Тимошенко отримали від неї якісь вигоди.

У доповіді також вказують, що відсутність доказів не дозволяє зрозуміти, підтвердити або обґрунтувати заяви, зроблені у звіті щодо розділів про Кіотські кошти та автомобілі «Опель-Комбо».

«Без доказів на свою підтримку розділи про кіотські гроші та автомобілі «Опель-Комбо» в так званому аудиті не варті паперу, на якому вони надруковані, та не можуть служити основою для кримінальних звинувачень», - наголошується у спільному прес-релізі компаній.

Компанії Covington & Burling LLP та BDO дійшли висновку, що звинувачення проти Юлії Тимошенко є політично-вмотивованими. Крім того, компанії закликали аудиторів Trout Cacheris та уряд України вилучити розділи про кіотські кошти і автомобілі «Опель-Комбо» з доповіді. «Розділи про кіотські кошти і автомобілі «Опель-Комбо» звіту від 14 жовтня 2010 року не варті паперу, на якому вони надруковані. Звинувачення проти колишнього прем’єр-міністра виглядають політичними за своєю природою, тому що не існує фактів, які б їх підтверджували», - підкреслюють у спільному прес-релізі компаній.

«9 червня 2011 року Європейський парламент висловив занепокоєння щодо «зростання вибіркового переслідування лідерів політичної опозиції в Україні…особливо у випадку Тимошенко» та наголосив на «важливості гарантування максимальної прозорості розслідувань, судових переслідувань і судів», а також застеріг «проти будь-якого застосування кримінального права як інструмента досягнення політичних цілей». Факти, що вони вивчили, повністю підтверджують занепокоєння Європейського парламенту», - йдеться у заяві компанії Covington & Burling.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі