Зростання ВВП за 5 місяців залишилося на рівні близько 5%, - НБУ

Поділитися
© ZN.UA
Відповідно до динаміки індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) зростання ВВП у травні незначно прискорилося. За оцінками НБУ, зростання ВВП за 5 місяців залишилося на рівні близько 5%.

Про це йдеться в огляді НБУ "Експрес-оцінка економічного стану (травень 2011 року)", опублікованому на сайті регулятора у середу, 22 червня.

На тлі зменшення бази порівняння минулого року у травні відбулося прискорення економічного зростання ІВБГ - до 9,1% у річному вимірі (6,7% у квітні). За п'ять місяців приріст ІВБГ становив 8,8% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Нарощування обсягів промислового виробництва сприяло збільшенню його внеску у приріст ІВБГ з 3,7 п. п. у квітні до 6,4 п. п. у травні.

Зменшення бази порівняння минулого року на тлі підвищеного попиту на паливо всередині країни сприяло прискоренню зростання промислового виробництва з 4,9% у квітні в річному вимірі до 8,6% у травні. Вклад виробництва коксу та продуктів нафтопереробки значно зріс - з -1,8 п. п. у квітні до 0,6 п. п. у травні саме через зростання виробництва нафтопродуктів. Зовнішній попит у травні майже не змінився і, відповідно, не мав значного впливу на показники промисловості - експортоорієнтовані галузі збільшили внесок у приріст виробництва в основному через зменшення бази порівняння минулого року.

У травні зростання будівництва продовжилося, приріст обсягів будівельних робіт порівняно з відповідним періодом минулого року прискорився з 11,6% за 4 місяці до 13,2% за 5 місяців. Як і в попередні місяці, основні будівельні роботи здійснювалися в рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012 і фінансувалися в основному за рахунок державних коштів.

Зростання реальних заробітних плат високими темпами сприяло подальшому нарощуванню обсягів роздрібного товарообігу (15,5% за 5 місяців до відповідного періоду минулого року), що визначало високий рівень внутрішнього споживчого попиту.

Стримуючим фактором розвитку галузі виступала складна економічна ситуація у Білорусі, яка негативно позначилася на показниках роздрібної торгівлі у прикордонних регіонах - Чернігівській, Житомирській, Рівненській і Волинській областях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі